Мешканець Миколаєва судиться з міліцією, яка не знає української мови

Житель Миколаєва Анатолій Ільченко, який прославився своїми одиночними пікетами, 30 січня подав позов до Миколаївського окружного адміністративного суду на міське управління внутрішніх справ.

У своєму позові Ільченко поскаржився на те, що службові особи Ленінського райвідділу міліції відмовляються спілкуватися з ним українською мовою, а на всі його прохання говорити з ним по-українськи "продовжують щось говорити на незрозумілій для нього мові", повідомляють Novosti-N.

У своєму позові Ільченко згадав, що 6 вересня 2012 року подавав до прокуратури Миколаївської області скаргу на помічника оперативного чергового Шаповалова, який "протягом тривалого періоду часу з особливою зухвалістю відмовлявся говорити на мою адресу українською мовою, коли я приходив у Ленінський РВ та коли я дзвонив у чергову частину". Прокуратура області направила його скаргу в той же Ленінський райвідділ.

28 вересня на ім'я Ільченка була направлена відповідь за підписом начальника райвідділу Гринчука. У відповіді містилося посилання на ст. 10 Конституції України, яка гарантує "вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин", а в останньому абзаці сказано, що викладені Ільченком "обставини під час службового розслідування свого об'єктивного підтвердження не знайшли".

З такою відповіддю Ленінського РВ Ільченко не погодився, і 16 листопада 2012 року подав до УМВС України в Миколаївській області скаргу на начальника райвідділу.

"Я просив залучити його до відповідальності за незабезпечення мого права спілкуватися українською мовою зі службовими особами Ленінського РВ", - повідомляє позивач у своєму позові.

І додає, що 12 грудня 2012 міліція відповіла йому, що в діях Шаповалова, який нібито відмовився спілкуватися з ним українською мовою, порушень чинного законодавства не виявлено.

"Таке повідомлення відповідача неправомірне, оскільки відповідно до частини 3 ст. 11 Закону України "Про засади державної мовної політики" службові особи зобов'язані володіти державною мовою, спілкуватися нею з відвідувачами ", - пише Ільченко.

У своєму адміністративному позові Ільченко вимагає наступне (дослівно):

1. Визнати неправомірною дію Миколаївського міського управління Управління МВС України в Миколаївській області про визнання спілкування службової особи російською мовою з відвідувачем, який звернувся до нього українською мовою, таким, що не суперечить чинному законодавству.

2. Визнати неправомірною бездіяльність Миколаївського міського управління Управління МВС України в Миколаївській області щодо забезпечення відновлення мого порушеного права спілкуватися українською мовою зі службовими особами Ленінського районного відділу Миколаївського міського управління Управління МВС України в Миколаївській області.

3. Зобов'язати Миколаївське міське управління Управління МВС України в Миколаївській області повторно розглянути мою скаргу на начальника Ленінського районного відділу Миколаївського міського управління Управління МВС України в Миколаївській області від 16.11.2012.

Дата судового засідання за позовом Анатолія Ільченка ще невідома.

Ільченко.

мова міліція миколаїв суд

Знак гривні
Знак гривні