Україна опустилась в рейтингу свободи слова через рекордну кількість порушень прав журналістів

У 2012 році ситуація зі свободою преси в Україні погіршилася. За рік Україна опустилася на 10 позицій і посіла 126-е місце між Алжиром та Гондурасом в рейтингу правозахисної організації «Репортери без кордонів».

"Цей рік став найгіршим роком для України у сфері свободи слова починаючи з часів Помаранчевої революції – різко зросла кількість фізичних нападів, та з'явились факти, які свідчать про політичну цензуру", - заявив керівник Європейського Бюро організації Йохан Бір.

За словами представника Репортерів без кордонів в Україні Оксани Романюк, у 2012 було зафіксовано рекордну кількість порушень прав журналістів за останні 10 років, повідомляє "Українська правда".

Зокрема, кількість випадків фізичної агресії у 2012 зросла майже у три рази порівняно з попереднім роком, в українських ЗМІ зафіксовано факти політичної цензури, та зросла кількість замовчуваних тем.

Що стосується позиції в рейтингу країн-сусідів України, Білорусь піднялась на 11 позицій і посіла 157 місце після минулорічного падіння, пов’язаного з масовими арештами журналістів та переслідуваннями під час президентських виборів.

Росія опустилась ще на 6 позицій (148 місце) після приходу до влади Владіміра Путіна, який поновив репресії у відповідь на хвилю опозиційних виступів. Молдова посіла у рейтингу 55 місце (порівняно з 53 у 2012), Польща – 22 (порівняно з 24 у 2012).

Детальніше карту можна подивитися тут.

Цьогорічний Індекс Свободи Слова очолили ті ж три європейські країни, які його очолювали минулого року – Фінляндія, Нідерланди, та Норвегія.
Останні три позиції в рейтингу теж лишились незмінними – їх традиційно посіли Туркменістан, Північна Корея, та Еритрея.

"Індекс Свободи Слова не бере до уваги політичну систему країн, але очевидно, що демократії краще захищають свободу виробляти та розповсюджувати достовірні новини і інформацію, ніж країни, де права людини порушуються", - заявив Крістоф Делуар, генеральний секретар Репортерів без кордонів.

медіа рейтинг свобода слова україна

Знак гривні
Знак гривні