Натхненні шахтарями. У Броварах страйкують робітники місцевого заводу

Робітники заводу «Пластмас» в місті Бровари, що належить ТОВ "Чисті матеріали", 28 січня розпочали страйк. Близько сотні робітників відмовились стати до роботи.

Робітники незадоволені умовами праці на виробництві і вимагають невідкладного укладання колективного трудового договору між підприємством та трудовим колективом, який має врегулювати відносини між працівниками та роботодавцем.

Зокрема, працівники незадоволені наступним:

- Затримки у виплаті заробітної плати (до 3-4 тижнів);
- Не виплачуються обов’язкові авансові платежі;
- Підвищення вимог до якості продукції не супроводжувалось підвищенням рівня оплати за продукцію найвищої якості – в результаті чого зменшився рівень заробітної плати;
- Не оплачується час, витрачений на ремонт та налаштування обладнання;
- Відсутність доплат за роботу у нічний час, вихідні та святкові дні, за понаднормову роботу;
- Відсутність доплат за шкідливі умови виробництва: працівники вимагають повторного висновку санепідемстанції щодо вимірювання рівню запилення (велика кількість оксиду алюмінію у повітрі).

Про проведення страйку керівництво підприємства було попереджено за тиждень – 19 січня 2013 року, однак жодних реальних кроків або переговорів за цей час не відбулося.

Для проведення переговорів зі страйкарями з Козелецького району терміново був викликаний генеральний директор ТОВ «Чисті матеріали» Кузьмєнков Сергій Михайлович.

Керівник підприємства підтвердив, що дійсно останнім часом трапляються затримки у виплаті заробітної плати, не виплачуються аванси, але це тимчасово і викликане затримками у поверненні ПДВ з боку держави. Він пообіцяв, що у лютому такої проблеми вже не буде.

Однак працівникі керівництву не вірять. Представник страйкому Микола працює оператором верстату з вироблення пластмасових виробів. Він член ВО "Свобода". На нього ліг найбільший тягар погроз з боку адміністрації. Микола відзначає, що наміри щодо страйку в трудовому колективі зріли давно через численні порушення прав. Кінцем очікувань став приклад шахтарів Свердловска, які захопили кабінет адміністрації задля виконання своїх законних вимог. Після цього броварчани перейшли до рішучих дій.

Директор фірми погрожував викликати на страйкарів "Беркут". Однак в 9-й ранку на підтримку страйкарів прибули активісти та журналісти. Їх запросили страйкарі. Депутат броварської міської ради від ВО "Свобода" Петро Кузик погрозив директору винести розгляд даного питання на сесію міської ради. Активіст Євген Карась, неоднократний учасник робітничих страйків, провів для однієї зі змін страйкуючих робітників додаткові роз'яснення їхніх прав.

З огляну на рішучість протестуючих директор разом сів за стіл переговорів. Домовлено було про утворення робочої групи з приводу вирішення даного трудового конфлікту на підприємстві.

Однак станом на дев'яту вечора конфлікт на підприємстві не знайшов вирішення. Юристи компанії почали погрожувати кримінальним переслідуванням робітників. В таких умовах колектив продовжує страйкувати на території підприємства.

На п'ятницю, 1 лютого, робітники за підтримки націоналістів пікетуватимуть Броварську міську раду.

протест київщина страйк

Знак гривні
Знак гривні