Судові виконавці оштрафували мера Одеси Костусєва за те, що не виконує зобов'язанні мерії часів Гурвіца

Судові виконавці оштрафували на 340 грн міського голову Одеси Олексія Костусєва, який відмовився виконувати рішення столичних господарських судів, які дозволили приватній компанії «Вікоіл» забудовувати майже 20 гектарів одеських схилів.

Як повідомили «Думській» джерела у виконавчій службі облуправлінні юстиції, мер повинен був в грудні винести на розгляд міськради ескізний проект забудови цієї території, а також зобов'язати міськуправління архітектури врахувати плани «Вікоілу» при розробці детального плану території приморської зони. Але Костусєв цього не зробив (і не зробить, як стверджує головний архітектор Одеси Микола Базан), за що і був оштрафований.

Міський голова оскаржив постанову судового виконавця в окружному адміністративному суді, але той відмовився приймати позов, запропонувавши направити його в господарський суд регіону.

Генеральний договір про спільну інвестиційну діяльність з «Вікоілом» підписав в 2004 році тодішній начальник управління інженерного захисту Володимир Соколов (обіймав посаду до 2011-го року). У 2007-му році - вже при мері Гурвіці - угоду підредагували, перемістивши пляму забудови північніше, щоб звільнити місце для іншого грандіозного проекту.

В обмін на право будувати «рекреаційні комплекси» «Вікоіл» зобов'язався профінансувати розробку детального плану території від Ланжерона до Аркадії. Таким чином право забудови 18 га компанія купила за... 335 тисяч гривень (саме стільки ТОВ перерахувало передбачуваному розробнику проекту - київськиму інституту «Діпромісто»).

Як би там не було, мерія Гурвіца, хоч і підтвердила готовність виконати договір, ніяких реальних дій з його реалізації не зробила. А після того, як вибухнула економічна криза, яка «заморозила» будівельну сферу, про документ взагалі перестали згадувати.

Однак у 2011-му році представники «Вікоілу» знову почали засипати муніципалітет листами, наполягаючи на підтвердженні взаємних зобов'язань. Коли команда Костусєва відмовилася це робити, компанія подала до суду. В Одесі обидві інстанції вона програла, і справа перейшла на розгляд до Києва.

Цього літа фірма здолала мерію Одеси в Київському господарському суді. Вердикт першої інстанції підтвердили апеляційний суд і Вищий господарський суд України. А 25-го жовтня з'явилося роз'яснення Феміди: мовляв, договір з «Вікоілом» обов'язковий для виконання всією міською владою, а не тільки управлінням інженерного захисту міста і розвитку узбережжя, яке його укладало.

Тепер Одеська міськрада має виконати всі пункти договору, зокрема врахувати інтереси «Вікоілу» при розробці містобудівної документації щодо схилів і затвердити ескізний проект забудови величезної ділянки у 20 га.

суд костусєв одещина

Знак гривні
Знак гривні