Голландці оголошують реєстрацію колоністів на Марс

Голландська некомерційна організація Mars One має намір стати першою, хто зуміє доставити людей на Марс і заснувати там поселення. За планом, це відбудеться вже в 2023 році, тобто на кілька років раніше за інших учасників «марсіанських перегонів» - США, Китаю та Росії.

Перед посадкою першого екіпажу планується створити зручну базу, придатну для постійного проживання. У 2016 році на Марс відправлять першого робота, а в 2020 році - все обладнання для будівництва бази. Прибуття поселенців на Марс буде відбуватися з 2023-го кожні два роки.

«Щоб досягти цього, проект Mars One розробив скрупульозний і реалістичний план, заснований виключно технологіях, які вже існують, - сказано на офіційному сайті проекту. - План абсолютно реальний до виконання як в економічному, так і логістичному сенсі - це можна забезпечити, об'єднавши зусилля провідних сучасних експертів з дослідження космосу та розробників космічних програм».

Головна відмінність проекту Mars One від подібних програм NASA та інших космічних агентств - повна прозорість усієї підготовки марсіанської місії. Вона буде висвітлюватися в онлайні і телевізійному ефірі, немов реаліті-шоу, починаючи з відбору кандидатів і закінчуючи робочими буднями астронавтів на марсіанській базі.

На сайті Mars One днями уже офіційно опубліковані вимоги до кандидатів. Зареєструватися в довічне відрядження на Марс може будь-який землянин старше 18 років, якщо він розумний, знаходиться в гарній фізичній і психічній формі і готовий витратити найближчі вісім років на підготовку до місії та навчання.

В організації Mars One працюють колишні співробітники NASA і ESA (Європейського космічного агентства). Медичний директор місії говорить, що коли він працював в NASA, там традиційно висували суворі вимога до астронавтів: це повинні були бути пілоти з великою кількістю годин польотів. Тепер же дорога в космос відкрита будь-якому сміливому юнакові.

проект майбутнє марс космос

Знак гривні
Знак гривні