Автора мему Давай, до свіданія! судитимуть за державну зраду та екстремізм

В Азербайджані розпочався процес у справі правозахисника, редактора газети «Толиші садо» Гілала Мамедова, відомого також, як герой і автор ролика на Youtube «Ти хто такий? Давай, до побачення!».

Талиського журналіста судитимуть за державну зраду, екстремізм та зберігання наркотиків. Йому загрожує довічний термін, повідомляє "Газета.ру".

Бакинський суд з тяжких злочинів уже провів попередні засідання у справі головного редактора газети «Толиші садо» і вирішив, що судовий процес буде частково закритим. «У закритому режимі будуть слухатися найважливіші обвинувачення - держзрада та екстремізм», - пояснив адвокат Мамедова Халід Багіров.

Перше засідання по суті призначено на 23 січня.

Сам Мамедов заперечує свою провину. «Мене представили як особу, вина якої у скоєнні злочину вже доведена, заздалегідь визначивши хід слідства і порушивши мою презумпцію невинності», - пише Мамедов.

У своїх публікаціях Мамедов виступав за права журналістів і за справедливий суд над своїм попередником на посаді редактора «Толиші садо» - Новрузалі Мамедовим, якого у 2007 році засудили до 10 років за обвинуваченням у державній зраді, а в 2009 році він помер у в’язниці.

Влітку 2012 року Гілала Мамедова заарештували за обвинуваченням у незаконному зберіганні наркотиків (ст. 234 КК Азербайджану), що передбачає покарання від 3 до 12 років позбавлення волі. У нього вдома слідчі знайшли 30 г героїну, а при ньому виявили 5 г. Причому за день до цього журналіста викрали невідомі.

4 липня журналісту пред’явили нові обвинувачення - за статтями про державну зраду (ст. 274 КК Азербайджану) (від 10 років до довічного).

Крім того, його запідозрили і в порушенні національної, расової або релігійної ворожнечі з використанням службового становища (ст. 283.2.2 КК Азербайджану) (від трьох до п’яти років позбавлення волі).

У Росії ім’я Гілала Мамедова стало широко відомим після публікації 25 січня 2012 року відеоролика «Ти хто такий? Давай, до побачення!» на Youtube. У ньому дві компанії - талишів та азербайджанців-бакинців - виконують на весіллі мейхану, традиційні частівки-змагання. Ролик став популярним мемом.

24 грудня слідство у справі Мамедова завершилося, і її передали в суд. Сторона захисту повідомила, що ще не встигла ознайомитися з матеріалами справи. «Відеоматеріали нам взагалі не надали», - обурений адвокат Халід Багіров. Він вимагав повернути справу в прокуратуру на дорозслідування, оскільки вважає обвинувачення сфабрикованими. Також адвокат попросив перевести свого підзахисного під домашній арешт.

суд свободі слова медіа росія

Знак гривні
Знак гривні