Битва за Тельбін. Кияни протестують проти забудови озера (ФОТО, ВІДЕО)

Перша гучна акція протесту цього року відбулася в Києві: мешканці масиву Березняки на Лівому березі в четвер спалили паркан будмайданчика на березі озера Тельбін та перекрили дорогу.

Приводом для акції протесту стало те, що ТОВ «Аквапарк» замість обіцяного в 2003 році аквапарку на берегах озера намагається побудувати чотири тридцятиповерхових житлових будинки.

Організатор акції Валерій Гуманенко стверджує, що дозвільні документи на будівництво були отримані протизаконним шляхом, а мешканці впевнені, що після завершення будівництва озеро повністю зміліє і перетвориться, в кращому випадку, в болото.

«За тим зеленим парканом, де колись був найбільший в Україні бейсбольний стадіон, де планувалось будівництво басейну, в 2003 році земля була виділена під будівництво розважального комплексу «Аквапарк». Але замість обіцяного ми отримаємо чотири 30-поверхових монстра. Нам не потрібні ці монстри, так як це загрожує захаращеностю пляжу і знищенням історичної частини міста - озера Тельбін. Ми не допустимо цього», - запевнив Гуманенко.

Присутні оголосили проведення безстрокової акції протесту до тих пір, поки їх вимоги не будуть задоволені.

Активісти розмістили білі намети з написами на них - «Власність народного депутата України Віктора Чумака» (Віктор Чумак на останніх парламентських виборах здобув переконливу перемогу на окрузі №215 над колишнім секретарем Київради при Леоніді Черновецькому Олесем Довгим). Маніфестанти також розвісили плакати: «SOS! Київрада спаси! Озеро Тельбін від незаконних забудов ТОВ «Аквапарк», «Вимагаємо негайно припинити це ганебне будівництво!», «Не дозволимо знищити озеро Тельбін!».

До акції протесту киян також долучилася партія «Свобода». «Два роки тому намагалися забудувати озеро на Позняках, зараз така ж проблема на Оболоні, сьогодні дійшла черга і до Тельбіна. Добре, що місцеві люди небайдужі, виходять захищати своє озеро, і нам приємно воювати пліч-о-пліч з цими людьми, щоб Київ був нормальним містом, в якому приємно було б жити нашим дітям», - поділився своїми міркуваннями свободівець Євген Карась.

На мітинг зібралося більше трьох сотень людей. Усі учасники прив'язали до одягу вузькі світло-зелені стрічечки як символ акції боротьби за Київ проти «донецьких окупантів».

Після короткого мітингу, на якому були оголошені вимоги, люди констатували, що київська влада повністю проігнорувала їхню думку. І тоді народ вдався більш радикальних заходів.

Присутні рушили в напрямку металевих воріт, які відокремлювали мітингувальників від небажаного будівництва. Ворота не витримали потужного натиску, а єдиний охоронець з вівчаркою людям не перешкоджав. Районної міліції в цей момент на місці не виявилося. Мітингувальники спокійно зайшли на територію будівництва, а активісти-«свободівці» негайно встановили свій партійний прапор на бульдозер.

Потім молоді люди почали громити будівельний паркан. Паркан було встановлено на бетонну основу і обмотаний колючим дротом. Однак натовпу вдалося повалити його.

Відтак з секцій паркану протестувальники склали величезну ватру й підпалили.

Незабаром на місці події з'явилися кілька співробітників Дніпровського райвідділу. Міліціонери спробували затримати кількох активістів-паліїв, та на допомогу молодим людям прийшли місцеві жителі, які буквально силою відтіснили міліцію і вивільнили вже майже затриманих порушників громадського порядку.

Водночас, щоб стримати прибуття підкріплення та привернути до акції протесту більше уваги, кияни-березняківцям зайняли пішохідний перехід і почали по колу ходити по ньому, повністю перекривши автомобільний рух по вулиці Юрія Шумського. Організатори та партійні керівники координували натовп, а люди беззастережно підкорялися своїм лідерам і сумлінно ходили по колу і не звільняли проїжджу частину.

Водії автомобілів, які були змушені розвертатися і об'їжджати це перехрестя, не висловлювали невдоволення - навпаки, деякі автомобілісти, котрі виявилися місцевими жителями, навіть вітали мітингувальників.

Незабаром приїхали 2 легкових авто з «Беркутом». Однак на силовий вплив міліція так і не зважилася.

А співробітники ДАІ, що теж прибули на місце подій, почали скеровувати транспорт в об'їзд мітингу.

Мітингувальники в підсумку прийняли резолюцію і вирішили направити її як до керівництва Києва, та і до центральної влади. Дорогу розблокували.

Місцеві жителі заявили, що їхня акція буде мати мирний характер, але тільки до тих пір, поки забудовник не вдасться до якихось активних дій з продовження будівництва (завезення землі, розміщення важкої будівельної техніки і т.п.).

Жодного протоколу про адміністративне правопорушення складено не було, нікого з мітингувальників міліція не затримала.

Вже ввечері прокуратура розповсюдила повідомлення з обіцянкою вивчити ситуацію навколо забудови озера.

Джерело: NR2.ru.

київ протест будівництво

Знак гривні
Знак гривні