Як поскаржитись на мовний закон до суду (інструкція)

Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко пропонує українцям скаржитися до Вищого адміністративного суду України (ВАСУ) на антиукраїнського закону Ківалова–Колесніченка.

Детальну інструкцію як це робити він надрукував у своєму блозі.

За словами Огризка, йому стало відомо, що подібні звернення з вимогою скасувати цей закон до ВАСУ уже були. Однак позивачам відмовили у розгляді справи, пославшись на те, що це питання підпадає під юрисдикцію Конституційного суду України (КСУ).

"Тож кілька, які обґрунтовано вважають, що їхні права на використання української мови грубо порушено, пішли далі. Вони апелюватимуть до КСУ", - пише Огризко.

"Як не парадоксально звучить моя пропозиція, але я закликаю... продовжувати позиватися до ВАСУ. Для чого? Для того, щоб таких очікуваних відмов набралося щонайменше кілька сотень, краще – тисяч або десятків тисяч", - закликає Огризко.

"По – перше, це продемонструє владі наше ставлення до цієї провокації відомих проімперських ляльководів та їх місцевих іуд. Необхідно донести цій антиукраїнській владі справжню громадську оцінку "закону", який заслуговує лише на скасування, а не на колесніченкові "вдосконалення", - вважає колишній міністр. - По – друге, набравши певну кількість відмов, ми сформуємо позов до Європейського суду з прав людини. Що нам лишається, якщо в Україні українці не можуть захистити своє право на недискримінацію рідної мови. Притому, такий позов буде не індивідуальним, а колективним, що, безумовно, буде взято до уваги європейськими суддями".

Отже, що треба робити:

а) позиватися до ВАСУ (як це зробити: зразок позовної заяви та необхідні документи для її оформлення ви знайдете, клікнувши тут).

б) надсилати копії відмов ВАСУ на:

факс (044 536-18-74)

e – mail: sobor@ukrplat.org.ua

"Це адреси офісу політичної партії Українська платформа Собор. Ви, мабуть, пам´ятаєте, що ще у вересні цього року громадські активісти, які брали участь у виборчій кампанії за списком цієї партії, провели в УНІАН прес–конференцію, на якій закликали усіх небайдужих боротися з цим ганебним законом. Ми продовжуємо свою роботу і після виборів", - пише Огризко.

"І ще одне. Результат матимемо лише тоді, коли наші дії стануть масовими. Як позитивний приклад наведу ситуацію з офісом Х´юлетт Паккард в Україні, коли навіть після потенційної загрози масового бойкоту їхньої продукції вже почали терміново перекладати інструкції українською", - резюмує колишній міністр.

мова протест суд

Знак гривні
Знак гривні