Гостинний двір відстояли. Чи надовго?

Кілька десятків киян прорвали супротив охоронців з міліцією та увійшли до Гостинного двору, який вночі захопили забудовники.

Під час прориву їх відштовхували, били та бризкали сльозогінним газом охоронці. Міліція ніяк на їхні дії не реагувала, натомість допомагала не впускати активістів.

Після прориву, в оточенні активістів вже у дворі пам'ятки Дмитро Ярич – директор «Укрреставрації», в присутності депутата Віктора Чумака, дав обіцянку вільно пропускати визначених активістів для організації культурних акції.

Зараз у Гостинному близько п`ятидесяти будівельників, тридцяти активістів і тридцяти охоронців. Активісти розбирають барикади, якими охоронці та будівельники намагалися огородити Гостинний двір. Спілкуються з охоронцями, переконуючи їх "не бикувати" та просять міліцію забезпечити громадський порядок. Будівельники кажуть, що це найцікавіший об'єкт у їхньому житті.

В той же час речник київської міліції Ігор Михалко заявив, що охоронці Гостинного двору мають ліцензію та усі відповідні дозволи для діяльності. За його словами, київська міліція з'ясовує наявність звернень побитих громадських активістів до правоохоронців. Ігор Михалко зауважив – наразі в міліції зафіксовано лише дзвінок від представників "Укрреставрації", які повідомили про людей, що вдерлися до приміщення Гостиного двору.

Близько 5-ї ранку представники громадських організацій повідомили – на них напала група людей у чорній формі, які представилися працівниками міліції. Втім, жодних посвідчень вони не пред'явили. Під час сутичок охоронці використовували гумові кийки та сльозогінний газ. Декількох протестувальників ушпиталили із забоями та опіками очей.

Напередодні, будівельники заклали мішками входи будівлі. За твердженням працівників – вони лише готували сміття до вивозу. Натомість, захисники Гостиного двору заявили – їх намагаються відтіснити від місця протесту.

Минулого року Кабінет міністрів виключив Гостинний двір зі списку пам'яток архітектури України, що перебувають під охороною держави.

26 квітня 2012 року Київрада надала компанії Укрреставрація дозвіл для реконструкції будівлі під торгово-офісний центр із гостьовою стоянкою.

Низка громадських організацій виступила проти цього рішення і заблокувала реконструкцію будівлі.

гостинний двір київ протест

Знак гривні
Знак гривні