Українська книга в очікуванні нищівного удару російського монополіста

Українські видавці з жахом чекають наслідків злиття найбільших гравців російського книжкового ринку - груп «Ексмо» і «АСТ».

Українська книга за останні місяці стала продаватися краще - приблизно на 20-30%. Про це «Коментарям» розповіли відразу в кількох великих видавництвах. Причина - ситуативне ослаблення конкуренції. Справа в тому, що через злиття двох російських книжкових мастодонтів помітно збіднів потік імпортної літератури з Росії. Поглинання найбільшим гравцем «Ексмо» свого найближчого конкурента групи «АСТ» внесло сум´яття в роботу української філії цієї компанії («АСТ-Прес-Україна»), оскільки в угоду з поглинання він не ввійшов. Та й наша митниця розглядає її як єдину компанію - власника торгової марки, яка має право імпортувати продукцію зі знаком «АСТ» в Україну. Однак ввозити їм нема чого - групі «Ексмо», права якої перейшли на торгову марку «АСТ», працювати через партнера невигідно, і вони залишають українців без товару. За оцінками Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, сумарно імпорт книг із Росії цього року скоротився майже вдвічі порівняно з минулим роком. Враховуючи те, що 90% привізної російської літератури становить розважальне чтиво, левова частка цієї кількості видань не доїхала до України через поглинання «АСТ» - видавництва, що спеціалізувався поряд з «Ексмо» на легких жанрах на кшталт детективів, жіночих романів та ін.

Українські видавці не поспішають радіти шансові заробити, що випав їм. «Продажі трохи зросли, але у нас є серйозні побоювання, що грошей ми не побачимо. Деякі мережі, як, наприклад, «Буква» або низка регіональних магазинів-одинаків котрий місяць ховаються за процедурою банкрутства, щоб не розраховуватися з видавцями, - розповідають в одному з вітчизняних видавництв. - Крім того, рано чи пізно «Ексмо» свої права на ввезення «АСТ» відстоїть. Об´єднаної книжкової бази йому вистачить з лишком, щоб заповнити свої магазини - після поглинання в його руках зосередилося майже 40% видавничого ринку РФ. І тоді потрапити в роздрібну мережу «Ексмо» - найбільшу в нашій країні - українській книзі буде практично неможливо. Зараз тільки двом-трьом найсильнішим нашим гравцям вдається домовитися про розміщення своєї продукції, та й то їх постійно притісняють».

Ситуація посилюється тим, що майбутнього року «Ексмо», найімовірніше, стане монополістом у книжковому роздрібному секторі Росії та України. «У Росії у групи «Ексмо», що володіє мережами «Читай-город», «Буквоїд», «Новий Книжний», не залишилося серйозних конкурентів. Для цього їй навіть не знадобилося купувати мережу «Буква» групи «АСТ». Схожий сценарій тепер розгортається в Україні, з тією лише відмінністю, що у нас роздріб «Ексмо» росте за рахунок поглинання ним торговельних мереж конкурентів, - розповідають в одному з книжкових магазинів столиці. - Спочатку це був «Книжковий супермаркет». Тепер на черзі мережа компаній «Емпік», яка задихається від боргів перед видавництвами».

За інформацією видання, «Емпік» перебуває в процедурі банкрутства - рахунки компанії заблоковані, оскільки «Ексмо» виставила до неї позовні вимоги про стягнення боргу на суму, що перевищує 1 млн грн. Більшість учасників ринку вважають, що банкрутство «Емпіка» неминуче і «Ексмо» завдяки цьому вб´є відразу кількох зайців: торговельні площі й інфраструктура перейдуть росіянам як оплата згаданого боргу. Тоді українські видавці, перед якими «Емпік» теж накопичив борги (по окремих видавництвах суми доходять до 500 тис. грн.), через ліквідацію компанії своїх грошей не побачать. Або отримають вкрай мало після того, як будуть задоволені претензії «Ексмо».

Не додає оптимізму українським книжникам і демпінгова війна на російському ринку. Розв´язав її легендарний пітерський «Лениздат». Відродившись цього року завдяки екс-власникові «Азбуки» Максиму Крютченку, видавництво почало проводити агресивну цінову політику - з жовтня тут почала виходити лінійка книг, що нагадує відому серію «Азбука-класика», але за небувало низькою ціною. Всі видання, навіть найпухкіші, обійдуться читачеві всього в 99 рублів (25 грн.). Як відзначають учасники ринку, цей хід уже провокує поступове зниження цін на книги на російських прилавках. Коли ця тенденція докотиться до України, для вітчизняних видавців це стане черговим ударом - досі більш доступні ціни на літературу, надруковану в Україні, були однією з їхніх безперечних конкурентних переваг.

література книги бізнес абзац

Знак гривні
Знак гривні