За що вбили суддю Трофимова?

15 грудня невідомі вбили й обезголовили суддю Фрунзенського районного суду Харкова Володимира Трофимова, його дружину, сина й синову співмешканку. Нині у прокуратурі кажуть, що вбивство злочинці спланували заздалегідь, водночас єдиної версії скоєного у слідства немає. Кажуть як про замовне вбивство, так і про вбивство з метою заволодіння майном. Вбивство харківського судді під свій контроль вже взяли Генпрокурор і голова МВС.

Про це йдеться у сюжеті Володимира Носкова на Радіо Свобода.

За словами міністра внутрішніх справ України Віталія Захарченка, з перших хвилин розслідування вбивства сім’ї харківського судді Володимира Трофимова задіяли 34 слідчі органи внутрішніх справ і 15 співробітників прокуратури, зокрема і криміналістів. Вже зараз з’явилися шокуючи нові подробиці вбивства: слідчим стало відомо, що одного члена родини Трофимових – сина – обезголовили ще заживо.

«Попередньо підбиті висновки судово-медичними експертами про те, що одна людина була ще жива на момент відсічення голови. Три інші людини – посмертно. На трупах є сліди вчинених поранень», – розповів голова МВС Віталій Захарченко.

При цьому міністр підтвердив інформацію, яку деякі ЗМІ оприлюднили напередодні: правоохоронці досі не знайшли голів убитих.

Наразі слідство розглядає три версії вбивства: вбивство, пов’язане з професійною діяльністю судді, вбивство з метою заволодіння майном потерпілого, а також вбивство на замовлення. Про це повідомив Генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

За його словами, оскільки покійний суддя був одним із провідних нумізматів України та був відомий за межами країни, «опрацьовуються заходи, пов’язані, зокрема, і з цією діяльністю за межами нашої держави». Загалом колекціонерська діяльність Трофимова викликала у слідчих низку запитань: за словами Пшонки, ще належить з’ясувати, що вкрали вбивці, і чи були ці предмети основною причиною злочину.

Нині правоохоронці не вдаються у деталі того, як загинула родина. Однак відомо, що вбивство скоїли 15 грудня у проміжок із 08:30 до 10:00.

Колега вбитого, голова обласного апеляційного суду Андрій Солодков наголосив, що для місцевої феміди вбивство Володимира Трофимова – це шок і трагедія.

«Володимир Сергійович пропрацював майже тридцять років суддею, більшу частину життя очолював Фрунзенський районний суд Харкова. Це була дуже скромна людина у побуті, не конфліктний», – розповів він. Андрій Солодков також зазначив, що нині з літніми батьками Трофимова працюють психологи.

Деякі ЗМІ пишуть, що нині серед судових рішень Трофимова важко виокремити якесь одне, яке могло б призвести до такої розправи. Загалом у державному реєстрі налічується близько 3 тисяч справ, до розгляду яких мав причетність Трофимов.

Зокрема, як пише ТСН, відомо, що на останньому своєму засіданні 12 грудня він розглядав справу про несплату аліментів на утримання неповнолітньої дитини. Перед тим суддя виніс досить м’який вирок у справі про ДТП із летальним підсумком: водій за смерть пішохода дістав 3-річне ув’язнення з випробувальним терміном на 1 рік.

Здебільшого ж суддя розглядав справи про розлучення та дрібні крадіжки.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

харківщина вбивство кримінал суд абзац

Знак гривні
Знак гривні