Україна виграла міжнародний судовий процес на $185 мільйонів

Арбітражний суд Постійної палати Третейського суду в Гаазі повністю відмовив компанії Naftrac Limited в задоволенні грошових вимог до держави Україна в розмірі близько $185 млн.

Про це повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ з посиланням на департамент судової роботи Міністерства юстиції України.

Арбітражний розгляд справи тривав з 2009 року і стосувався питань, пов'язаних з виконанням Україною її міжнародних зобов'язань по рамковій конвенції ООН про зміну клімату 1992 року і Кіотського протоколу до неї 1997 року. Компанія Naftrac Limited позивалася до Державного агентства екологічних інвестицій України. Позивач вимагав компенсації у зв'язку з порушенням його прав як інвестора на загальну суму близько $185 млн., а також визначення кількості одиниць викидів парникових газів, яка повинна бути перерахована на його рахунок.

Департамент судової роботи Мін'юсту повідомляє, що 4 грудня 2012 Арбітражним судом Постійної палати Третейського суду в м. Гаага винесено остаточне рішення за позовом компанії Naftrac Limited до Державного агентства екологічних інвестицій України.

За результатами арбітражного виробництва компанії Naftrac Limited повністю відмовлено у задоволенні грошових вимог до держави Україна в розмірі близько $185 млн., а вимоги про перерозподіл одиниць викидів парникових газів задоволено в мінімальному обсязі.

Крім того, Арбітражний суд повністю відмовив компанії Naftrac Limited у присудженні на користь будь-яких витрат по справі.

Правова позиція Державного агентства екологічних інвестицій України була представлена ​​міжнародною юридичною фірмою White & Case LLP, Українською іноземною юридичною колегією (Укрінюрколегія) та Міністерством юстиції України.

Naftrac Limited в 2009 намагалася стягнути з України квоти на викид парникових газів у рамках Кіотського протоколу об'ємом майже 20 млн AAU, а також $185 млн як компенсацію за нереалізовані в Україні проекти. Мова йде про угоди, зокрема Naftrac, з українськими облгазами, щодо проектів модернізації. Кіпрські компанії повинні були впровадити на облгазах енергоефективні технології, а натомість отримати парникові квоти.

суд україна екологія

Знак гривні
Знак гривні