Кримчани вимагають у Януковича не знищувати Магарач заради своєї дачі

Ялтинці впевнені, що зачищена територія буде приєднана до розкішної вілли, яку в народі називають "дачею Януковича".

Тож сьогодні, 10 грудня, в селищі Відрадне (Велика Ялта) біля входу на територію Южнобережного відділення агрофірми «Магарач» проходить пікет проти його ліквідації і знищення історичних і наукових будівель. Учасники пікету - колишні співробітники агрофірми - тримають в руках плакати з написами: "Руки геть від" Магарача!","Президент, не розширюйте межі Межигір'я за рахунок "Магарача" та інші.

За словами учасників акції протесту, сьогодні повинна початися повна зачистка території відділення АФ «Магарач» у Відрадному. "Представники будівельної компанії, якій доручено провести демонтаж, розповіли нам, що їм поставлено завдання знести будівлю винзаводу і всі споруди на фізіологічному майданчику. На наше запитання - що буде з історичним підвалом? - Нам відповіли, що, швидше за все, в нього заб'ють все будівельне сміття", - цитує голову Наукового товариства виноградарів і виноробів України Тагіра Рамазанова Центр журналістських розслідувань.

Ялтинці вважають, що зачищену територія буде приєднана до розкішній вілли, яку в народі називають «дача Януковича» і яка була побудована на місці ампелографічної колекції інституту.

"Таким чином, історія «Магарача», яка веде свій початок з 1828 року з установи Магарачського училища виноградарства і виноробства, може бути перервана, а Україна втратить цю сторінку своєї історії. Ми розуміємо, що на вже доконаних діях замовники і виконавці цього злочину не зупиняться і під загрозою опиняться виноградники, в тому числі останні 14 гектарів мускату білого «Магарача», які знаходяться на схилі над будівлею заводу. Крім того, в ділових колах обговорюється інформація про плани продажу будівель самого інституту «Магарач» в центрі Ялти, які також є пам'ятником культурної спадщини", - йдеться в заяві громадських організацій Наукове товариство виноградарів і виноробів України та Громадянський комітет Великої Ялти.

Учасники акції протесту звернулися до міністра агрополітики України М.Присяжнюка, в.о. президента Національної аграрної академії наук України В.Петріченка, директора «Магарачу» А.Зотова з вимогою негайно зупинити процес знищення інституту, руйнування історичних будівель, підвалу та дослідного майданчика. Вони вимагають також оприлюднення всіх розпорядчих документів, на підставі яких була вивезена унікальна колекція і відбувається ліквідація відділення АФ «Магарач» у Відрадному.

Протягом останнього року здійснюються активні дії з ліквідації відділення "Магарачу" у Відрадному, які прилягають до так званої "дачі Януковича": звільнені співробітники, вивезена унікальна колекція вин "Магарача".

13 листопада остання партія колекційних пляшок вина знаменитої енотеки інституту була перевезена з історичного підвалу в урочищі Магарач в колишній напівпідвал ДП «Лівадія».

Розкішна вілла, відома в народі як «Чайний будиночок» або «дача Януковича», була побудована у Відрадному на місці старої ампелографічної колекції «Магарача», від ділянки під якою президія Академії аграрних наук добровільно відмовився.

У 2003 році уряд Криму передав цю ділянку в оренду на 49 років «Міжрегіональному промисловому союзу» під протекторатом тоді ще правої руки Віктора Януковича і куратора Криму Антона Пригодського.

У 2008 року уряд Криму задовольнило звернення МПС про розірвання договорів оренди на обидві ділянки загальною площею 2,05 га і передав їх ТОВ «Пансіонат сімейного типу». Засновниками ТОВ є структури, близькі до сина президента Олександра Януковича.

крим янукович протест

Знак гривні
Знак гривні