З легкої руки Азарова СОТ може почати торгову війну з Україною

У відповідь на заявку про підвищення українського мита на імпортні товари, в Європі також готові піднімати тарифи.

Норми Світової організації торгівлі, куди Україна вступила чотири роки тому, офіційний Київ вирішив повернути на захист власної економіки і вдався до дозволеної в СОТ практики: подав заявку на зміну митних тарифів у зв'язку з кризовою економічною ситуацією.

І це не ввійшло б у перші рядки світових хронік, якби не розмір списку: близько 400 позицій. Інші члени СОТ назвали його безпрецедентним. А Сполучені Штати навіть заявили про можливість проблем у двосторонній торгівлі, повідомляє ТСН.

В. о. прем'єр-міністра Микола Азаров з цього приводу зазначив: "Ми хочемо більше захищати український ринок, щоб дати шанс вітчизняним виробникам в цей важкий час світової кризи".

Документ секретний, але, за різними даними, там близько трьохсот сімдесяти п'яти пунктів. Зокрема, Азаров хоче захистити українських виробників м'яса, ковбас, овочів та фруктів, автомобілів, сільськогосподарської техніки, шприців, квітів, побутових приладів, меблів тощо.

Особливим пунктом документа є прохання до зацікавлених партнерів відповісти до 12 грудня. Та партнери вивчили документ раніше. Різкі заяви Сполучених штатів та країн Євросоюзу за тональністю нагадують суворе попередження. Їх побоювання підсумувало керівництво СОТ, назвавши наміри України безпрецедентними.

Керівник інформаційного департаменту СОТ Кіт Роквелл розповів: "Ідеться про список товарів на суму 4,6 мільярда доларів. Якщо це створить прецедент або ж призведе до широких анулювань зобов'язань, узятих на себе Україною або іншими членами організації, наслідки цього кроку, очевидно, можуть бути навіть іще гіршими".

Між рядками цієї заяви цілком явно проглядається словосполучення - торгова війна. Втім міністерство економіки вже заявило - відступати не збирається. Більше того, воно пропонує обкласти весь імпорт 10-відсотковим збором.

За неясних вигод секретний список може розв'язати наймасштабнішу в історії країни торгову війну. Підвищення цін на імпортні товари - річ майже вирішена. І хоч Микола Азаров твердить, що держава шукатиме компромісів, СОТ вже повідомили, якщо перемовини не принесуть успіху, Україна може підняти тарифи в односторонньому порядку, залишивши для торгових партнерів право підвищити власні тарифи.

економіка україна

Знак гривні
Знак гривні