За вираз попівське кодло блогера в Росії хотіли запроторити до психлікарні

Голова Молодіжної правозахисної групи Карелії Максим Єфімов став звинуваченим у кримінальній справі про приниження гідності православних священиків, порушеній у зв'язку з публікацією у його блозі тексту "Карелія втомилася від попів".

У тексті Єфімова, згідно з висновком експертизи, міститься висловлювання, в якому "презирливо-принизливо характеризуються особи, яку сповідують православ'я - "попівське кодло", повідомляє Газета.ру.

Зараз блогер перебуває в Естонії, де здобув "статус біженця на підставі політичних мотивів" і посвідку на проживання на 3 роки.

На початку квітня 2012 року щодо Єфімова порушили кримінальну справу за статтею 282 КК Росії (Розпалювання ненависті або ворожнечі) після публікації його статті "Карелія втомилася від попів".

У травні Петрозаводський міський суд постановив помістити блогера у психіатричний стаціонар для з'ясування його "актуального стану і ступеню вираженості особових девіацій". Пізніше Верховний суд визнав таке рішення незаконним.

Наприкінці липня Єфімов емігрував з Росії, після чого слідчі попросили МВС оголосити його у міжнародний розшук.

У своєму повідомленні у блозі Єфімов пов'язував корупцію і "всевладдя спецслужб" з відродженням Російської православної церкви (РПЦ).

Правозахисник також називав РПЦ "партією влади" і стверджував, що у столиці республіки зростають антицерковні настрої через будівництво храмів на бюджетні гроші та передачу РПЦ приміщень дитячих садків.

Максим Єфімов

рпц росія Церква

Знак гривні
Знак гривні