Злиденні сили України: влада тримає армію у бідності

Сьогодні – День Збройних Сил України. На честь свята в різних українських містах заплановані феєрверки, вручення державних нагород і покладання квітів. Тим часом на самі Збройні Сили виділяти гроші держава не поспішає, зауважують у профільному парламентському комітеті і говорять про майбутню оптимізацію армії.

На день Збройних Сил у дев’яти українських містах відбудуться святкові феєрверки, а в столиці за участі керівництва держави військовим вручать нагороди та покладуть квіти до могили Невідомого солдата, повідомляє «Радіо Свобода» із посиланням на прес-службу Міністерства оборони.

Натомість у проекті держбюджету на наступний рік зовсім немає видатків на житло для військовослужбовців. А загальна сума на фінансування армії недостатня, вважає колишній міністр оборони, а нині голова профільного парламентського комітету депутат від НУНС Анатолій Гриценко.

«Навіть в абсолютних цифрах запропонований Кабміном проект бюджету менший, ніж в нинішньому році. Тому ще попереду спроби переконати владу для того, щоб вона не зруйнувала армію остаточно», – говорить Гриценко.

Загальний обсяг фінансування на поточну діяльність українського війська у проекті державного бюджету-2013 не зменшується, запевняє колега Гриценка по комітету, депутат-регіонал Анатолій Кінах. Однак, за його словами, сама чисельність військовослужбовців скоротиться до 2017 року – відповідно до розробленої у квітні концепції реформи армії. Натомість повинно покращитись оснащення армії, зазначає політик.

«Ті державні програми, які були затверджені раніше і які зараз у роботі, як от державна програма будівництва кораблів типу «Корвет», програма «Сапсан», то ми однозначно будемо наполягати, щоб із урахуванням реальних можливостей ці питання були максимально враховані в остаточній редакції бюджету на 2013 рік», – запевняє Кінах.

Нині – ще до запланованої оптимізації армії – загальна чисельність українських військовослужбовців у півтора рази менша за особовий склад правоохоронців, зазначає політолог Олександр Палій. Проект бюджету на наступний рік показує, що тенденція буде поглиблюватися, а це, на думку політолога, пряма загроза національній безпеці.

«Українська армія фінансується на сьогоднішній день десь приблизно у п’ять разів гірше, ніж польська, разів у десять гірше, ніж турецька, і разів у сорок гірше, ніж російська», – говорить він.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

армія влада гроші абзац

Знак гривні
Знак гривні