Легендарну «Криївку» звинуватили у наркоторгівлі і диверсії проти культурного спадку

Львівська влада висунула проти найбільшої місцевої мережі ресторанів !Fest низку звинувачень. Власникам «Криївки», «Гасової лямпи» і «Львівської майстерні шоколаду» закидають незаконну забудову історичного центру міста, відсутность дозвільної документації на ресторани, пособництво поширенню наркотиків, а також неповагу до національних героїв. Власники мережі спростовують всі звинувачення і вбачають в тому, що відбувається, спробу захоплення бізнесу.

Як пише газета «Коммерсантъ Украина», управління охорони культурної спадщини Львівської облдержадміністрації вимагає закрити мережу !Fest. «Практично вся мережа, а саме ресторани «Криївка», «Гасова лямпа», «Жідівська кнайпа», «Лівий берег», «Будинок легенд» і «Львівська копальня кави», побудована в охоронній зоні ЮНЕСКО без дозвільної документації», - стверджує начальник управління Валерій Потюк. За його словами, власники !Fest знищують культурну спадщину міста. 4 грудня чиновник передав в прокуратуру Галицького району Львова пакет документів, в якому зафіксовані всі порушення при будівництві ресторанів.

Також Валерій Потюк звернувся до ГУ МВС у Львівській області зі скаргою, в якій повідомив, що в ресторані «Лівий берег», розташованому в будівлі Львівського національного театру опери та балету, неодноразово фіксувалися факти наркоманії, а в туалетах закладу відвідувачі знаходять використані шприци зі слідами наркотичних препаратів.

Начальник центру громадських зв'язків ГУ МВС у Львівській області Світлана Добровольська повідомила, що міліція невдовзі проведе перевірку за фактом вживання наркотиків в ресторані «Лівий берег».

Претензії до мережі висунули і в комісії Львівської міськради з видачі дозволів на розміщення літніх майданчиків. «У понеділок на спеціальному виїзному засіданні комісія виявила, що у внутрішньому дворі будинку №10 на площі Ринок компанія !Fest почала спорудження будівельної конструкції по всьому периметру двору без дозвільної документації», - повідомила член комісії, депутат міськради Ірина Шалаковска (ВО «Свобода») . За її словами, наступним кроком комісії стане звернення до прокуратури та Управління культури міськради. Аналогічні претензії щодо літнього майданчика у внутрішньому дворі цього будинку міська влада висувала і минулого року. Тоді будівництво заборонив Вищий господарський судом.

Пролунало звинувачення і в тому, що заклади мережі, облаштовані в національному стилі, «ганьблять національно-визвольний рух». «За допомогою імен героїв і патріотів власники поширюють самогонку і спотворені українські символи», - обурився Валерій Потюк.

Депутат Львівської міської ради Андрій Мочарський (Партія регіонів) має намір винести на найближчу сесію міськради питання про закриття частини ресторанів мережі. «Прикриваючись національними святинями, власники !Fest незаконно будують у центрі Львова ресторани, з «Лівого берега» вони влаштували наркопритон. З їхньої вини Львів отримав ганебне звання «кабацького міста», - пояснив свою позицію пан Мочарський.

Втім, мер Львова Андрій Садовий не згоден з такою точкою зору. «Львів – туристичне місто, і мережа унікальних ресторанів значно збільшує приплив туристів», - відзначає він. Так, за чотири роки існування мережі приплив туристів до Львова збільшився майже втричі, до 1 млн людей 2011 року. А за словами співвласника !Fest Андрія Худо, кількість відвідувачів мережі у Львові за рік сягнула близько 10 млн осіб. «Я вважаю, що закривати мережу неможна, тим більше «Криївку». До власників раніше вже висувалися претензії, але вони виправляли порушення – це ж можна зробити і тепер», - вважає пан Садовий.

Власники мережі називають претензії управління архітектури необґрунтованими. «Нашою мережею міська влада зацікавилася ще в минулому році. За перші півроку різні органи провели в закладах мережі 61 перевірку, ми витратили на це 3,5 тис. людино-годин, що дуже заважало працювати. Друге ж півріччя пройшло в судах, у спростуванні результатів цих перевірок», - зазначив пан Худо. За його словами, зараз практично всі претензії зняті. «Ми вже довели, що всі документи оформлені правильно», - додав він. На його думку, висунуті проти мережі нові звинувачення необґрунтовані, оскільки відповідні перевірки не проводилися.

Пан Худо не виключає, що метою претензій є захоплення його бізнесу. «Судячи з масовості звинувачень, вони висуваються з якоюсь певною метою. Ми вважаємо, що за цим можуть стояти чиновники, які вирішили заволодіти перспективним і динамічним бізнесом», - пояснює він. Зокрема, пан Потюк також володіє рестораном – щоправда, всього одним, «Пороховою вежею», зазначає пан Худо: «Можливо, він намагається витіснити конкурентів. Ми звернемося в міліцію з проханням перевірити наші підозри, а якщо нам пред'явить звинувачення прокуратура - будемо позиватися до суду».

криївка львівщина кримінал влада

Знак гривні
Знак гривні