Які країни вразливі до відключення інтернету (ІНФОГРАФІКА)

Централізоване відключення інтернету в Сирії та Єгипті змушує замислитися над питанням: наскільки вразливі перед подібною загрозою користувачі інших країн?

Аналітична компанія Renesys опублікувала карту світу, на якій зазначила ступінь ризику потраляння в оф-лайн для кожної країни. Країни, забарвлені в світло-зелений колір, вважаються несприйнятливими для такої загрози, завдяки достатній децентралізації міжнародних каналів зв'язку. Світло-зелений колір відповідає невеликому ризику (10-40 міжнародних провайдерів), зелений - значному ризику (3-10 провайдерів), а темно-зелений - серйозному ризику (1-2 провайдера).

Карта складена на основі глобальних таблиць маршрутизаціі й кількості внутрішніх мереж і національних інтернет-провайдерів, видимих ​​зовні, тобто тих, які мають прямий доступ до міжнародних каналах зв'язку.

Головним фактором ризику для користувачів в кожній країні є монополія державних компаній на доступ до міжнародних каналах зв'язку. У деяких країнах ця монополія захищена національним законодавством, так що жодна фірма не має права прокладати свій власний кабель, що виходить за межі країни.

Монополія держкомпаній на міжнародний трафік може включати в себе як голосовий трафік, так і передачу даних. Держава регулює цю галузь шляхом видачі (заборони на видачу) ліцензій на міжнародний зв'язок. Якщо уряд зберігає в своїх руках контроль над каналами зв'язку, то питання блокування трафіку в усій країні стає тривіальною технічною задачею. З іншого боку, такий рівень централізації робить інфраструктуру вразливою для супротивника.

Більшість країн світу вже усвідомили необхідність децентралізації мережевої інфраструктури для стимулювання економічного зростання та конкуренції на ринку зв'язку. Однак, якщо доступ до міжнародних каналів має менше 10 компаній, то ризик відключення країни все одно існує. Наприклад, така ситуація спостерігалася в Єгипті: уряду Мубарака знадобилося кілька днів, але він таки зміг «дотиснути» всіх провайдерів до єдиного і забезпечити повне відключення інтернету в країні.

Карту у великому форматі можна подивитися тут.

інтернет інфографіка свобода слова

Знак гривні
Знак гривні