Частину Лисої гори у Києві хочуть знести заради транспортної роз'язки

На території Історико-архітектурної пам’ятки-музею «Київська фортеця» хочуть побудувати транспортну розв’язку. Відповідно до протокольного доручення прем’єр-міністра Миколи Азарова та розпорядження КМДА Київська фортеця має надати для реконструкції транспортної розв’язки близько 1 га землі.

Про це в комісію Київради з питань культури та туризму повідомив колектив Історико-архітектурної пам’ятки-музею «Київська фортеця», пише депутат Київської міськради Олександр Бригинець на своїй сторінці в Facebook.

До колективу музею надійшло звернення КП «Дирекція шляхо-транспортних споруд м. Києва» з проханням надати згоду на відведення частини земельної ділянки, що належить музею, для реконструкції транспортного вузла на правобережних підходах до Південного мосту зі з’їздами з вул. Саперно-Слобідської на Столичне шосе. Будівництво проходитиме біля підніжжя Лисої гори (там знаходиться пам’ятка військово-оборонної архітектури Лисогірський форт), частину якої "зріжуть" заради встановлення підпори. Комунальне підприємство мотивує своє клопотання щодо надання земельної ділянки відсутністю альтернативної землі для реконструкції транспортного вузла.

"Безумовно, ця розв’язка є однією з найбезглуздіших, найзаплутаніших і найнезручніших в світі і вимагає кардинальної реконструкції, оскільки будувалася без усвідомлення архітекторами, що саме і коли тут побудують. Але на мій погляд, патріоту та освіченій людині не спало б на думку проектувати розв’язку так, щоб заради її зведення треба було жертвувати частиною заповідної землі. На жаль, для нинішньої влади ця територія є всього невеликим шматком землі, яку можна забудувати. Музейники ж та експерти сивіють від таких звісток влади", - пише Бригинець.

"Я направив звернення до в.о. прем’єр-міністра М. Азарова, в якому вимагаю відмовитися від ідеї використання землі Київської фортеці для реконструкції транспортного вузла на правобережних підходах до Південного мосту", - повідомляє депутат Київради.

"Зазвичай будівництво таких транспортних розв’язок, руйнувало історичне середовище міста: будівництво мосту Кірпи, коли за словами церковників під загрозою сповзання зі схилу опинилася одна з церков Видубицького монастиря. Нещодавно через будівництво транспортної розв’язки на Поштовій площі під загрозою опинився Поштовий будинок та музейні експонати, які знаходились в ньому. Крім цього на тій же площі були демонтовані пам’ятники загиблим морякам Дніпровської флотилії та «Першому київському трамваю». Тепер загроза нависла над музеєм Київська фортеця", - зазначає Бригинець.

Земельна ділянка за адресою: вул. Саперна-Слобідська, 78 надана у постійне користування музею «Київська фортеця». Територія зазначеної земельної ділянки має заповідний статус і на неї поширюється Закон України «Про охорону культурної спадщини». За словами експертів та музейників, навіть мінімальне втручання в природні ландшафти пам’ятки негативно позначаться на стані її збереження.

Під загрозою руйнування може опинитися пам’ятка військово-оборонної архітектури Лисогірський форт.

історія київ будівництво музей

Знак гривні
Знак гривні