Україну зарахували до запеклих ворогів Митного союзу

Євросоюз, США та Україна запровадили більше всіх у світі обмежувальних заходів проти продукції з Митного союзу.

Про це йдеться в матеріалах Євразійської економічної комісії (ЄЕК). За даними комісії, США і ЄС ввели проти товарів з Митного союзу по 18 обмежувальних заходів, тоді як Україна - 16, повідомляє РБК daily.

Наприклад, у США застосовуються антидемпінгові заходи щодо товарів хімічної та металургійної промисловості з Росії та Білорусії, а також ряд економічних санкцій відносно товарів з Білорусі. У ЄС не пускають з Митного союзу хутро деяких звірів, обмежують ввезення труб, зерна, текстилю.

Україна також запровадила цілу низку антидемпінгових зборів щодо імпортних товарів з Росії, Білорусії та Казахстану - наприклад, щодо метанолу, ДВП і склу.

Варто відзначити, що ЄС, США і Україна входять до числа ключових торговельних партнерів Митного союзу. Так, за даними Федеральної митної служби Росії, на частку ЄС в січні-вересні 2012 року припадає 48,8% всього товарообігу РФ з іншими країнами, на США - 3,4%, на Україну - 5,5%.

Ще одна країна, яка ввела значне число обмежень на товари з Митного союзу - Узбекистан. Там діють обмеження на імпорт борошна, м'яса, цукру, пива та безлічі іншої продукції. При цьому товарообіг союзу з Узбекистаном досить малий: в Росії, наприклад, він складає всього 0,4% від загального обсягу експорту-імпорту.

Підрахунок недоотриманого доходу Митного союзу через застосування різних обмежувальних заходів зараз проводиться, заявив міністр з торгівлі ЄЕК Андрій Слєпнєв. За його словами, тільки від українських обмежувальних заходів у торгівлі збиток для Митного союзу становить близько $200 млн в рік.

У своїх підрахунках в ЄЕК до обмежувальних заходів віднесли акцизи, адміністративні бар'єри, додаткові збори, квоти та інші санкції, спрямовані на зменшення імпорту і підтримку місцевих виробників.

Раніше повідомлялося, що Україна не готова до повноправного членства в Митному союзі і хоче домогтися статусу спостерігача. На думку українських експертів, Київ може погодитися на вступ до Митного союзу тільки на словах.

економіка україна митний союз росія

Знак гривні
Знак гривні