Білоруси тікають від Лукашенка. В Білорусі бракує робочих рук

У Білорусії набирає обертів відтік працездатного населення. Міністерство праці та соцзахисту констатувало, що в Мінську кількість вакансій перевищила кількість безробітних вже в 10 разів.

У цілому по країні вакансій в три рази більше, ніж безробітних. Серед від'їжджаючих – медпрацівники, топ-менеджери, програмісти, журналісти, архітектори, кваліфіковані робітники. Тікають з країни навіть представники аграрного сектору, які традиційно відрізнялися найбільшою осілістю. Усього за перше півріччя цього року працюючих білоруських громадян стало на 100 тис. менше, в той час як кількість безробітних не збільшилась.

Головні причини такого стану – мізерні зарплати, низький рівень життя, зневажливе ставлення керівництва до працівників, а також відсутність позитивних перспектив і неможливість самореалізації.

За даними незалежних експертів, з Білорусії щорічно виїжджає близько 150 тис. людей. Найбільше - 85% - відправляється в Росію, наступними у переліку значаться сусідні Польща і Литва.

При цьому офіційна статистика стверджує, що сальдо міграції в Білорусії позитивне. Проте експерти відзначають, що країну залишають працездатні громадяни, а приїжджають в основному пенсіонери, яких приваблюють схожі на радянські реалії і високі пенсії, розмір яких порівнянний із зарплатами.

За матеріалами «Рідус».

світ криза міграція білорусь

Знак гривні
Знак гривні