Попов пообіцяв прибрати московських попів з фундаменту Десятинної церкви

Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив, що позиція міської влади щодо будівництва храму на рештках фундаменту Десятинної церкви залишається непохитною – «ми не погодимо жодного документу», який би дозволив таке будівництво, цитує його сьогодні прес-служба КМДА.

«Рештки фундаменту Десятинної церкви – це пам’ятка археології національного значення і світового масштабу, знакове місце для киян та привабливий туристичний об’єкт. Зважаючи на це, ми просто зобов’язані зберегти фундамент першої кам’яної церкви Київської Русі у тому вигляді, який маємо сьогодні. Будь-які роботи на території Десятинної церкви можуть здійснюватися лише з метою музеєфікації та консервації археологічних знахідок», – передає слова Попова «Радіо Свобода».

Крім того, мовиться в повідомленні, ті архітектурні рішення, які пропонуються нині, зокрема, відновлення Десятинної церкви, «не можуть бути реалізовані з об’єктивних причин» і «зовсім не враховують результати конкурсу на визначення найкращої концепції ревалоризації пам’ятки із консервацією та сучасною музеєфікацією залишків церкви Богородиці (Десятинної)», який провели наприкінці минулого року Київська міськдержадміністрація і Міністерство культури.

На заповідному Десятинному пагорбі в Києві, де розташовані рештки фундаментів Десятинної церкви кінця X століття, ведуться будівельні роботи на замовлення Української православної церкви (Московського патріархату). Це будівництво – як кажуть активісти, каплиці, монастиря і нової Десятинної церкви – викликає протести.

Крім того, поруч, на так само заповідній території, в Десятинному провулку інше будівництво ведеться для Української православної церкви – Київського патріархату, яке теж викликає протести; церква заявляє, що її плани законні.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

Читайте також: Аби загарбати Десятинну церкву, московські попи створили музей-примару

Церква попов конфлікт київ влада

Знак гривні
Знак гривні