В Нідерландах б’ють на сполох: країною поширюється рабство

Тисячі іноземних мігрантів у Нідерландах зазнають надмірної трудової експлуатації. Не захищені європейськими законами, вихідці з Філіппін, Індії, держав Східної Європи та Північної Африки працюють тут за мізерну зарплату в місцевих фермерів, на будовах чи в портах. Трудова інспекція б’є на сполох: такої кількості розслідувань щодо недобросовісних голландських роботодавців раніше тут ніколи не спостерігали.

На місцевому трудовому ринку їх називають «сучасними рабами», повідомляє «Радіо Свобода». Валерій, український заробітчанин із Івано-Франківщини, розповів Радіо Свобода про свій гіркий досвід важкої праці в одному з численних голландських парникових господарств. Не витримавши навантажень та ненормованого робочого графіку, чоловік невдовзі з невеликим заробітком повернувся додому. І це при тому, що йому, вихідцю з родини сільських трударів, працювати на полі з дитинства було звичною справою.

Менше щастить іншим заробітчанам. Хоча завдяки нещодавньому резонансному викриттю підпільної пральні в Амстердамі, де в нелюдських умовах під замком працювала група індійців, про цей феномен заговорили місцеві ЗМІ.

Як пояснив журналістам Ганс ван Гуге з відділу боротьби з порушеннями закону при міністерстві праці Нідерландів, ці люди працювали понад 12 годин на добу майже без вихідних у невеликій кімнатці при температурі 50 градусів. Декому гроші тільки обіцяли, іншим платили по 200–300 євро на місяць.

Голова згаданого відділу нідерландського міністерства Рут Клаберс організовує регулярні перевірки місць, де найвірогідніша експлуатація нелегалів та дешевої робочої сили з Румунії, Болгарії та з-поза меж Євросоюзу. Таких рейдів стає все більше, адже місцеві роботодавці все частіше не втримуються від спокуси поексплуатувати іноземців.

«Ми стаємо все більш активними, бо бачимо, що ця проблема швидко поширюється, – каже Рут Клаберс. – Так само, закони та покарання недобросовісних роботодавців стають чимраз суворішими. На їхнє виявлення ми вже виділили аж третину від усього існуючого в міністерстві персоналу, адже це стало нашим головним пріоритетом».

Минулого тижня трудові інспектори разом із поліцією провели перевірки великої кількості приватних торговельних човнів. Згідно зі звітами, на них працює чимало найманців із Філіппін. І хоча контрактами були передбачені доволі високі зарплати, насправді щомісяця вони отримували не більше ніж 500–700 євро. При тому, що європейські закони передбачають 38 робочих годин на тиждень, ці люди працювали утричі довше.

Як пояснює Рут Клаберс, чималу провину в цьому також несуть агенції з працевлаштування.

«Люди вірять, що Нідерланди – цивілізована країна. Але це не так, – зауважує представниця Міністерства праці Нідерландів. – Важко оцінити, наскільки поширеною є проблема «сучасного рабства», бо вона перебуває в тіні. Їхні жертви бояться відкрито розповідати про ці злочини».

Як визнають самі правоохоронці та трудові інспектори, насправді їм вдається виявляти та розпочинати судові розслідування тільки щодо невеликого відсотка працедавців-експлуататорів. «Все це – тільки верхня частина айсберга», – кажуть вони.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

нідерланди кримінал рабство торгівля людьми світ

Знак гривні
Знак гривні