У 2012-му уряд видав більше гарантій за кредитами, ніж за попередні 7 років

«26 листопада можна назвати Днем енергетичної незалежності України», - з пафосом говорить Владислав Каськів, голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами.

Деякою мірою він може виявитися прав. Після двох років підготовки проекту, підписано угоду про створення консорціуму для будівництва LNG-терміналу, який дозволить зменшити залежність України від російських енергоресурсів.

Щоправда, будувати його будуть не тільки за гроші інвесторів, але й за позикові кошти. Через тиждень, 3-4 грудня, Держінвестпроект повинен провести тендери на довгострокові кредити (щонайменше, на сім років) сумарним обсягом у 222 млн євро. З цим проблем бути не повинно: залучати фінансування LNG-термінал буде під держгарантії - Кабмін обіцяє кредиторам, що «в разі чого» заплатить за їхніми боргами з «власного» кишені.

От тільки таких «обіцянок» останнім часом він роздав дуже вже багато. З початку поточного року Кабмін надав гарантій на суму, більшу, ніж за сім попередніх років. Якщо з 2005 по 2011 роки держгарантії були дані на кредити обсягом 79,25 млрд грн., то за 2012-й уже видано на 67,3 млрд грн. Ще 12,1 млрд грн. чекають своєї черги. Крім LNG-терміналу, основні «користувачі» держгарантій - НАК «Нафтогаз України» і «Укравтодор».

Що з того? Уряд наполегливо наступає на старі граблі.

Україна вже роздавала держгарантії направо і наліво в кінці 1990-их років - не дивлячись, під благородні цілі, аж до купівлі американських комбайнів John Deere. І розплачується за це досі. За даними міністерства фінансів, обсяг «поганих» кредитів, виданих під гарантії Кабміну ще в 1996 р., сьогодні становить майже $1 млрд (за станом на квітень 2011 р., останні доступні дані на сайті Мінфіну). За свій рахунок недобросовісні позичальники повернули кредиторам лише $20 млн., решту заплатив бюджет. Історія з високою ймовірністю може повторитися.

Проблему добре розуміють і в міністерстві фінансів. У проекті Нацплану реформ на 2013 рік передбачено зміни до Бюджетного кодексу, які повинні посилити порядок видачі держгарантій і встановити обмеження на їх обсяг. За словами співрозмовників Forbes.ua в Кабміні, департамент держборгу мінфіну цю ініціативу готовий підтримати. Проблема в лобістах - поки вони виявляються куди успішнішими за чиновників, коли мова заходить про можливість залучити позику під держгарантії. У 2012 році відбитися від них, як бачимо, не вдалося.

* В особі ДП «Фінінпро». Джерело: Міністерство фінансів, закони про бюджет України 2010-2012 рр., Державне казначейство України

Джерело: Forbes.ua

бюджет економіка гроші

Знак гривні
Знак гривні