Назад в минуле. В Грузії відновили пам'ятник Сталіну

У грузинському селі Земо Алвані відновили пам'ятник Йосипу Сталіну, який було демонтовано у червні 2011 року.

Представник місцевої влади Давід Каадзе зазначив, що пам'ятник, який спочатку викинули в кущі на околиці села, зберігався у якогось підприємця.

Монумент був відновлений за ініціативою нової адміністрації Ахметського району. Найближчими днями відбудеться його офіційне відкриття, повідомляє Грузія-online.

Питання про перегляд відношення до радянського минулого актуалізовалось у Грузії після зміни влади. Наприкінці жовтня, нагадаємо, в країні був сформований новий уряд на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі. Далі відбулась і зміна керівництва в деяких місцевих адміністраціях. Пост президента поки зберігає за собою Михайло Саакашвілі, проте його вплив за останній час значно зменшився.

Після виборів стало відомо, що група громадян збирає підписи за повернення пам'ятника Сталіну в центр міста Горі. Скульптура радянського вождя, яку встановили там на початку 1950-х років, була демонтована в 2010 році. Тоді це рішення публічно підтримав Саакашвілі, який звинуватив Сталіна в "окупації" республіки.

Передбачалося, що ця скульптура буде перенесена в будинок-музей Сталіна в Горі, проте цього так і не було зроблено. Пізніше журналісти виявили пам'ятник на землі на околиці міста. Правда, в міністерстві культури Грузії заявили, що рішення про відновлення пам'ятника в Горі поки не прийняте, повідомляє сайт Новости-Грузия.

грузія сталін мезозой

Знак гривні
Знак гривні