Активісти Збережи старий Київ заблокували забудову біля Андріївської церкви

Сьогодні, 22 листопада, місцеві мешканці разом з активістами-захисниками старого міста заблокували будівництво в Десятинному провулку (3-5) у Києві, де раніше був встановлений будівельний паркан.

Наразі будівництво зупинене, обставини справи буде з’ясовувати прокуратура. «Ми були налаштовані сьогодні ночувати на будмайданчику. Однак правоохоронці, які прибули на місце події, переглянули дозвільні документи, ми написали заяву. Вони передадуть справу до прокуратури і до з’ясування обставин будівництво зупинене», - повідомили «Коментарям» активісти «Збережи старий Київ». За їхніми словами, після того, як виїхала одна з машин з будмайданчику, активісти почали розходитися.

Вчора, 21 листопада, розлючені місцеві мешканці завадили діям невідомих забудовників. Їм пообіцяли, що сьогодні о 10.00 з ними зустрінуться представники забудовника.

Сьогодні з 10.00 ворота будівельного майданчику заблокували мешканці та активісти. Охоронці показали «дозвіл на проведення будівельних робіт», проте відмовились надати інші необхідні дозвільні документи. Обидві сторони конфлікту викликали на місце міліцію. На місці перебували інспектори заповідника «Стародавній Київ». Також активісти викликали інспекторів з управління Київської міської держадміністрації з питань охорони культурної спадщини, які склали протоколи.

Із документів, які надали невідомі, дійсно видно, що до будівництва проекту житлового висотного будинку (є декілька проектів у відкритому доступі) причетний Філарет (Патріарх Київський).

Нещодавно в Десятинному провулку було зруйновано декілька будинків. Земля, на якій знаходяться будинки, належить до особливо цінних, і рішення щодо неї має приймати лише Верховна Рада України. Також територія входить до декількох заповідників, охороняється законом. Про існування дозволів з боку археологів невідомо, також немає дозволу департаменту культурної спадщини міністерства культури.

київ протест будівництво

Знак гривні
Знак гривні