Новий КПК вже у дії. Що від нього очікують

Сьогодні набуває чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс. Кодекс, який в Партії регіонів називають документом, що повністю змінює принцип ведення кримінального процесу в Україні у кращий бік, а в опозиції – «лазівкою для корупціонерів».

Перший заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, регіонал Володимир Олійник наполягає, що завдяки новому КПК будуть практично унеможливлені тортури в міліції і вдвічі зменшиться кількість людей, які утримуються в місцях позбавлення волі. «У відповідності з новим КПК заарештувати можна лише вбивцю чи ґвалтівника. Людям, які скоїли порівняно незначні правопорушення, потрапити під варту буде дуже складно або навіть практично неможливо», - цитує політика ЛIГАБiзнесIнформ.

Щодо розвантаження СІЗО Олійник уточнив, що самостійно слідчі ізолятори не зможуть вирішити це питання, оскільки для зміни запобіжного заходу необхідно рішення суду. «У кожному випадку суд повинен переглянути, на якій підставі людина перебуває в СІЗО. А якщо формально уже за законом вона не повинна там бути більше року, незалежно від підстав, суд повинен прийняти рішення. Тиждень або дві, я думаю, займе», - сказав він.

Однак в опозиції на ухвалений документ дивляться інакше. «Цей кодекс презентується як благо для держави, але він значно гірше, ніж КПК зразка 1960 року. Цим кодексом Янукович ставить крапку у формуванні України як поліцейської держави», - заявив член парламентського комітету з питань правосуддя, бютівець Сергій Власенко.

Не залишилася осторонь цього процесу і ув’язнена екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Напередодні вона звернулася до всіх опозиційних політичних сил із закликом скасувати новий Кримінальний процесуальний кодекс. «Юлія Тимошенко попросила мене оголосити її заклик до всіх опозиційних сил у Верховній Раді одним із перших питань роботи цього парламенту поставити питання про скасування дії цього інструменту створення поліцейської держави, який влада називає прогресивним Кримінально-процесуальним кодексом», - сказав захисник екс-прем'єра Власенко .

«Від сьогодні влада юридично і законно може робити з нами все що завгодно. Вона може таємно обшукувати наші будинки, встановлювати там відеоспостереження, відстежувати нашу приватну кореспонденцію і зберігати цю інформацію. Все це – за рішенням слідчого, без суду», - уточнив він .

Крім того, Сергій Власенко підкреслив, що новий кодекс розширює повноваження слідчих, дозволяючи їм проводити негласні слідчі розшукові заходи без порушення кримінальної справи проти громадянина, а також фактично руйнує інститут його захисту. За його словами, не витримує також жодної критики і запропонований механізм введення суду присяжних.

Нововведення КПК

- Кодексом передбачено створення Державного бюро розслідувань (ДБР), яке займеться розслідуванням злочинів, скоєних високопосадовцями, прокурорами, співробітниками правоохоронних органів і суддями. Проте варто відзначити, що, за словами генерального прокурора Віктора Пшонки, формування ДБР буде проходити неспішно і завершитися протягом п'яти років.

- Утримувати обвинувачуваних під час судових засіданнях тепер будуть не в клітках, а за склом. Щоправда, наразі заміна металевих огорож в судах на прозорі проходить не найшвидшими темпами через відсутність достатнього фінансування.

- Згідно з новою нормою, утримуватися під вартою будуть лише особи, які вчинили насильницькі дії або злочини, що спричинили чиюсь смерть. Решта будуть давати підписку про невиїзд, утримуватись під домашнім арештом, який забезпечуватиме електронний моніторинг (підозрюваному одягатимуть електронний браслет, над закупівлями яких МВС вже почало працювати) або відпускатися під заставу. Міру запобіжного заходу визначає виключно суд. Окремо виписана і процедура внесення застави. Її розмір коливається від 1 тис. грн до 300 тис. грн.

- Заслуговує на увагу положення ст. 45, згідно з яким захисником особи в кримінальному процесі може бути тільки адвокат, внесений до Єдиного реєстру адвокатів України. До останнього моменту право захищати мали не тільки фахівці в області права, але й родичі або опікуни обвинуваченого. Ця норма, проте, не торкнеться тих захисників, які приступили до своїх обов'язків до 20 листопада.

- Новий КПК вводить поняття слідчого судді. Основною ідеєю є встановлення судового контролю над дотриманням прав людини під час слідчих дій. А саме - в питаннях тимчасового доступу до речей і документів, арештованого майна, вибору запобіжного заходу, проведення негласних слідчих дій.

- Особливу увагу варто приділити чіткому встановленню можливих термінів досудового слідства та судового провадження: для злочину середньої і легкої тяжкості - шість місяців, для тяжких і особливо тяжких злочинів - 12 місяців. Це нововведення покликане розвантажити переповнені СІЗО.

- Новий КПК передбачає процедуру примирення сторін по ненасильницьким злочинам, згідно якої обвинувачений може примиритися з потерпілим. Угода може призвести або до мирової, у разі відшкодування збитків, або до зменшення терміну в обмін на визнання провини. На думку авторів КПК, це суттєво розвантажить суди від дрібних справ.

-Також позитивним моментом експерти називають нововведення, згідно з яким відтепер суд не вправі прийняти рішення, яким може відправити справу на повторний розгляд. Іншими словами, тепер судовий розгляд має закінчитися тільки обвинувальним або виправдувальним вироком. Це повинно дозволити уникнути багатомісячних розслідувань і поліпшити якість слідчих дій, оскільки інакше суд зобов'язаний буде винести виправдувальний вирок.

суд закон кримінал КПК

Знак гривні
Знак гривні