Героя фільму про дитячу працю на підпільних шахтах побили бейсбольними битками

Наразі неповнолітній мешканець донецького Сніжного Юрій Сіканов у важкому стані перебуває у лікарні міста Макіївка.

Як передає «Телекритика» із посиланням на «Остров», про побиття Юрія Сіканова повідомив голова громадської організації «Трудовий рух «Солідарність» Костянтин Ільченко.

«Поки ми не знаємо подробиць, але відомо, що після цього фільму у Юри почалися труднощі з місцевим населенням - після показу фільму в Сніжному закрили «копанки». Один благодійний фонд навіть пропонував Юрі переїхати в Харків. Але він не погодився, оскільки в сім'ї і за матір і за батька ... Ми йому казали: «Юра, якщо будуть проблеми, дзвони, і Микола Кузьмич (Козирєв, голова обласної організації Комітету захисту конституційних прав і свобод громадян - авт.) Те саме говорив йому. І раптом - вчора мені повідомили ... », - розповів пан Ільченко.

Після жорстокого побиття постраждалому герою фільму, за словами Ільченка, потрібна операція, яка коштує 10 тис. грн., а на передопераційне обстеження необхідно знайти ще 1500 грн.

26 березня фільм естонського режисера Мар'яни Каат «Шахта № 8», який розповідає про експлуатацію дитячої праці на нелегальних шахтах Донецької області, був заборонений до показу на Фестивалі документального кіно в Києві. Головний герой фільму - підліток з неблагополучної сім'ї, який змушений йти працювати на «копанку», щоб прогодувати своїх сестер.

Фільм був знятий з фестивального показу на DocudaysUA за кілька годин до презентації за ініціативою його українського співпродюсера Олени Фетісової. Вона раптово назвала своє ж кіно «постановочним і не відповідним жанру». Такий хід, на думку естонської сторони, виглядає досить дивним, оскільки раніше нічого подібного пані Фетісова не заявляла, і навпаки, будучи продюсером, мала намір поширювати фільм в Україні. Як повідомила режисер фільму Мар'яна Каат, на адресу організаторів фестивалю надходили погрози. Менше з тим, пані Каат знайшла можливість показати фільм всім бажаючим на окремому майданчику фестивалю.

«Наші чиновники заборонили демонстрацію цього фільму на міжнародному фестивалі
DocudaysUA, який проходив у Києві». Заборона мала підстави, тому що цей фільм розповідає про вугільні «копанки» і примусовій дитячій праці, про реальну, а не показ ушне житяя сучасного Донбасу. Завдяки цьому фільму і сміливості Юрія, правда про Донбас стала відома усьому світу. Просимо усіх небайдужих людей надати посильну допомогу і перерахувати гроші на карту ПриватБанку 5211 5374 1725 8378», - повідомив Ільченко.

За словами пана Ільченка, повідомлення про побиття Ю.Сипунова відправлено Мар'яні Каат.

Фільм «Шахта №8» розміщений у вільному доступі на каналі YouTube.

донеччина відео копанки кримінал

Знак гривні
Знак гривні