НБУ долає «руїну». Нацбанк наклав лапу на перекази з-за кордону

Нацбанк ввів обов'язковий продаж валюти, що надходить фізособам у вигляді переказів з-за кордону на суму понад 150 тисяч гривень на місяць.
Про це сказано у постанові НБУ № 476 від 16 листопада, що зареєстрована в Мін'юсті.

"Кошти в гривні зараховуються клієнту на рахунок не пізніше наступного робочого дня після продажу інвалюти", - сказано у повідомленні.

Раніше НБУ Нацбанк також ввів обов'язковий продаж юрособами частини валютної виручки, що одержується від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.

До того ж в Нацбанку зараз активно обговорюється ініціювання введення податку на готівкові валютообмінні операції фізичних осіб.

Вводячи такі адміністративні заходи Нацбанк намагається запобігти різкій девальвації гривні.

"Усі три економічні фактори, які безпосередньо впливають на курс - зовнішньоторговельне сальдо, інфляція та стан державного боргу - перебувають в негативі, й ця тенденція триватиме. В цій ситуації єдиний варіант стримати девальвацію гривні - саме такі дії Національного банку: активні інтервенції на валютному ринку та адміністративні обмеження для банків та фізичних осіб щодо операцій з валютою. Останнім часом НБУ чи не щотижня видає відповідні постанови", - сказав голова Комітету економістів України Андрій Новак виданню Gazeta.ua.

"Наскільки я розумію, поки робота Нацбанку йде у "напівделікатному" стилі. Тобто поки постанови НБУ розробляються так, щоб це зачепило не кожного українця. Утім, думаю, з часом доберуться і до переказів менших сум", - припускає Новак, зазначаючи, що перекази в понад 150 тисяч гривень є реальними зараз як для суб’єктів підприємницької діяльності, так і для наших заробітчан, які працюють сезонно, наприклад, по 9-10 місяців і отримують гроші після завершення роботи.

Одразу після виборів курс долара відносно гривні почав зростати. В кінці року Україна має провести розрахунки по зовнішньому боргу, на початок жовтня тільки прямий зовнішній борг складав $25,482 млрд. До того ж в кінці року підприємства мають закрити розрахунки з іноземними партнерами. То ж спостерігається реальний дефіцит валюти в Україні.

економіка гроші валюта

Знак гривні
Знак гривні