Бунт Європи. Поліція і ліваки (+багато світлин)

14 листопада сотні тисяч простих людей вийшли на мітинги протесту в Іспанії, Італії та Португалії. Вони вимагали від багатіїв поділитися нажитим, а також справедливості. Ближче до ночі там почалися серйозні сутички з поліцією.

Лише у Барселоні на мітинг вийшли більше 200 тис. протестувальників (при населенні у 3,2 млн). У Мадриді ближче до ночі на головній площі було вже 150 тис. людей. Мітинги у цей день проходили по всій Іспанії, за найскромнішими підрахунками, в них брали участь щонайменше 700 тис. людей.

Так виглядала головна площа Мадриду.

14 листопада було оголошено загальний страйк. Його організаторами виступили профспілки, членами яких є 22% від усіх працюючих (це приблизно 4 млн. людей). Не ходив залізничний транспорт, скасовано сотні авіарейсів, не працювала частина держустанов, громадського харчування, банків і т.д. Про масштаби страйку свідчить такий факт: 14 листопада в Іспанії енергоспоживання впало на 18%.

Ближче до ночі в Барселоні і ще низці міст (Більбао, Таррагона та ін.) почалися погроми. Це був не «злий безглуздий бунт»: громили ті установи, які не підтримали страйк. Тобто штрейкбрехерів. На фото нижче видно, як у Мадриді люди кидають каміння у лобове скло тих вантажівок, водії яких погодилися працювати в цей день.

А так власники кафе в Барселоні позначали вітрини, щоб показати протестувальникам, що вони в цей день з ними. Такі заклади не чіпали:

Багатотисячні мітинги також пройшли в італійських містах - Римі, Мілані, Пізі та інших. Вимоги були схожими на іспанські: «Хочемо роботу!»; «Економте на банкірах, а не на робочих!»; «Ні скороченню фінансування лікарень і шкіл!». Найбільш радикальна частина протестувальників висувала олдскульні гасла: «Всю владу народу!»; «Все забрати і поділити!».

Ці радикали - анархісти, крайні ліві, антифашисти – сходилися у жорстоких боях із поліцією. Наприклад, в Іспанії в цей день в сутичках поранено 35 осіб, з них 18 -поліцейські.

Це у нас бійка з «Беркутом» - надзвичайна подія. У Європі ж, особливо Південній (Греція, Італія, Іспанія, Португалія) це вже не сутички, а справжні бої. Жодна зі сторін не панькається із супротивником. На відео нижче можна подивитися, як іспанська поліція вчора била не просто беззбройних, неагресивних маніфестантів, але взагалі молодих дівчат. У Південній Європі це - норма. І поліція, і радикали добре розуміють свої інтереси, і кожен відстоює їх, як може.

Це відео учорашніх сутичок з поліцією у столиці Португалії, Лісабоні:

Нижче на фото – сутички маніфестантів з поліцією в Італії та Іспанії.

За матеріалами «Блога Толковатєля».

світ протест спротив Європа

Знак гривні
Знак гривні