Не Кіріл. Патріарх Болгарський більшу частину свого заробітку віддавав сиротам

Покійний Патріарх Болгарський Максим заповів своє скромне майно Синоду Болгарської Православної Церкви. Спеціальна комісія у складі митрополитів Слівенська Іоанникія і Пловдівського Миколи і єпископа Знепольського Іоанна 7 листопада розкрила заповіт покійного Патріарха, який було складено в грудні 2011 року.

Покійний Патріарх не мав особистих банківських рахунків, будь-яких заощаджень, особистих цінних предметів і нерухомого майна, передає Релігійно-інформаційна служба України.

Патріарх Болгарський Максим

Його майном можна назвати лише ті предмети, які він придбав на власні гроші: це книги, наручний годинник "Луч" і стара друкарська машинка "Континенталь", яку він купив у знайомого адвоката в 1968 році.

"Мерседес", на якому їздив Патріарх Максим, був випущений 21 рік тому.

Служителі Софійської митрополії розповіли, що весь час свого патріаршества він прожив у маленькій кімнатці в будівлі Софійської митрополії, меблі якої складали: кушетку, дубове бюро, книжкову етажерку і 3 стільці для відвідувачів. Він не любив марнотратства, тому його стіл зазвичай включав скромні страви, а найбільшим делікатесом вважалася запечена скумбрія.

Згідно з відомостями, Патріарх Максим одержував зарплату в розмірі 680 левів (близько 340 євро), з яких 100 залишав собі, а решту передавав дитячому будинку для дітей сиріт зі слабким зором в софійському кварталі "Надія". Цьому дитячому будинку патріарх Максим щомісяця передавав гроші впродовж 30 років.

В кабінеті глави Болгарської Церкви зберігався особистий щоденник і архів попередника Патріарха Максима – Патріарха Болгарського Кирила (Константинова), – які найближчим часом будуть передані в Церковно-історичний музей при Болгарській Патріархії.

Поки немає відомостей про те, що й Патріарх Максим вів особистий щоденник, а багатий архів його багаторічного листування з різними державними та громадськими особами також буде переданий до Церковно-історичного музею.

Ще за життя Патріарха в цей музей передавалися подарунки, які йому підносили з різних приводів. Серед цінних експонатів і списки чудотворних ікон, в тому числі Казанської Божої Матері – дар Патріарха Московського і всієї Русі Кирила в честь 98-річчя з дня народження.

Єдина родичка Патріарха Максима, яка могла б претендувати на спадщину, – його племінниця Максимка Константинова-Лозанова, кардіолог в 1-й міській лікарні в Софії. Вона була однією з небагатьох, хто відвідував Главу Болгарської Церкви в лікарні в останні дні його життя. Крім неї Патріарха Максима щодня відвідував, інформував про події в церковному житті і причащав єпископ Знепольскій Іоанн.

релігія Церква

Знак гривні
Знак гривні