Європу охопили страйки

Відразу в декількох державах Євросоюзу 14 листопада почався страйк на знак протесту проти заходів бюджетної економії, запроваджених урядами цих країн.

Як передає Gazeta.ua, найбільш масштабні протести відбулися в Іспанії та Португалії, де в рамках «Європейського дня дій і солідарності» на роботу не вийшли транспортники, вчителі, лікарі та працівники інших державних організацій. Також великі страйки почалися в Греції та Італії. В інших країнах Євросоюзу масштаб протесту був не настільки відчутний: там пройшли мітинги і окремі страйки.

Тим не менш, в найбільшій профспілці Іспанії вже заявили про успіх акції, назвавши її "поворотним моментом в історії Європейського Союзу".

Найбільш відчутним наслідком страйку в Іспанії та Португалії стала майже повна зупинка наземного транспорту і авіасполучення. Зокрема, в одній лише Іспанії були скасовані понад 600 авіарейсів.

В Італії та Греції різні підприємства призупинили на кілька годин роботу в знак солідарності з португальцями і іспанцями. Жителі цих чотирьох країн виявилися в найбільш важкому становищі через триваючу там економічну кризу: там триває спад економіки, зростання безробіття і податків, а також скорочення соціальних виплат населенню та зарплат.

За допомогою цих заходів місцеві уряди мають намір заощадити гроші, щоб розплатитися з фінансовими інститутами, у яких раніше вони набрали кредити. Людей обурює та обставина, що керівники їхніх країн роблять все можливе, щоб розплатитися з банкірами, а тягар по виплаті цих боргів перекладається на населення.

Незважаючи на протести, уряди Іспанії, Португалії, Греції та Італії не збираються відмовлятися від своєї політики допомоги банкірам за рахунок простих людей, пояснюючи це необхідністю збереження стабільності фінансової системи.

страйк криза спротив Європа

Знак гривні
Знак гривні