«Совок» повертається. До студентів не пускають неблагонадійних письменників

9 листопада у навчальних закладах Харкова мали відбутися зустрічі студентів із письменником і музикантом Валентином Терлецьким. Їх скасували через "неблагонадійсність" автора.

Про це пише Gazeta.ua.

"На жаль, зустрічі в харківських вузах 9 листопада не відбудуться. І в Педуніверситеті, і в Гуманітарній Академії, і в ХНУ. Виявляється, В. Терлецький - "неблагонадійний" автор, а "Хмарочос" може "зіпсувати, спровокувати і спокусити правильних" студентів. Якщо хтось скаже, що це не прояв цензури - вислухаю його аргументи", - пише на своїй сторінці у Фейсбук Терлецький.

Валентин Терлецький

Роман "Хмарочос" презентували на Форумі видавців у Львові. Він отримав нагороду на "Коронації слова – 2012" і номінований на премію "Книга року ВВС – 2012". Він вийшов друком у видавництві "Нора-Друк".

"За день до проведення зустрічей, автору один за одним подзвонили організатори і повідомили, що вони не відбудуться. Причини називали різні, посилались на карантин, наприклад, якого не було, але з певних джерел стало відомо, що прочитали анотацію до роману й сказали, що такий автор не може виступати перед студентами. Роман "Хмарочос" - гротескно-утопічний про те, що трапляється з культурою в країні, де заборонена вільна творчість. Це роман-попередження. Описаний протест митців проти, які намагаються довести, що творчість має бути вільною. Коли група митців зібралися на даху хмарочоса й обіцяють разом стрибнути з нього, якщо не скасують заборону вільної творчості. Окрім того, в романі дуже сильна психологічна лінія, як кожен із митців вирішує, чи готовий померти заради вищої цілі. У романі немає жодних згадувань сучасної влади чи України. Все алегорично, всі реалії змінені. На мою думку, це дії "перестраховщиків" при владі, які не допускають нічого, що могло би підбурити студентів до протесту боротьби за свої права", - зазначив директор "Нора-Друк" Елеонара Сімонова.

література книги мезозой влада

Знак гривні
Знак гривні