NASA успішно протестувала міжпланетний інтернет на МКС

NASA та Європейське космічне агентство (ESA) успішно протестували передачу даних з Міжнародної космічної станції на Землю за допомогою міжпланетного інтернету - нового протоколу передачі даних, який буде використовуватися під час експедицій в дальній космос, повідомляє прес-служба космічного агентства.

У рамках експерименту з перевірки працездатності нового протоколу DTN (Disruption Tolerant Networking) командир МКС Саніта Вільямс (Sunita Williams) управляла з орбіти невеликим роботом з деталей конструктора "Лего", що знаходиться в європейському центрі управління польотами в німецькому Дармштадті, повідомляє NASA.

"Експериментальний протокол DTN, який ми тестували на орбітальній станції, в майбутньому може бути використаний людьми на борту космічного корабля на навколомарсианскій орбіті для управління автоматами на поверхні планети", - сказав Бадрі Юнес (Badri Younes), заступник адміністратора систем навігації та зв'язку NASA.

Архітектура протоколу DTN забезпечує стандартизовану процедуру обміну даними, схожу з "земним" інтернетом. На відміну від інтернет-протоколу TCP/IP, який передбачає постійне з'єднання, протокол DTN розрахований на розриви зв'язку, помилки і затримки сигналу.

Сигнал передається за принципом "крок за кроком" - якщо вузлу не вдається передати пакет даних за призначенням, інформація не видаляється, а зберігається. Спроби передачі тривають до тих пір, поки вузлу мережі не вдається зв'язатися з будь-яким іншим вузлом і успішно передати йому дані. Тож інформація таки знаходить одержувача.

Вперше випробування нового протоколу пройшли ще в листопаді 2008 року, коли фахівці NASA успішно передали близько десятка фотографій на борт зонда "Діп Імпакт" (Deep Impact), який перебував у той момент в 32 мільйонах кілометрів від Землі.

наука технології інтернет космос

Знак гривні
Знак гривні