Майбутнє вже поруч: все більше людей живе у містах-монстрах

В осяжному майбутньому поїздка на інший кінець міста займе, як мінімум, добу.

Ось уже кілька століть з лиця землі зникають маленькі села, зате ударними темпами зводяться нові міста, пише Аліса Недєліна в «Коментарях». Сьогодні вже нікого не дивує, що в Шанхаї живе більше ніж 25 млн людей, у Делі - 22 млн, у Москві - 17 млн, адже міста постійно розростаються. Але мегаполіси,що давно виникли в більшості країн світу, зовсім не стали найбільшою формою міського розселення. Набагато переконливіше виглядають міські формування.

«Мегалополіс» - аж ніяк не сучасний термін. Саме мегалополісом називалося місто, що виникло в давній Греції в результаті злиття більш ніж 35 поселень Аркадії. За нинішніми мірками населення цього утворення було більш ніж скромним: близько 5 тис. осіб, разом із навколишньою територією - 8,5 тис. У сучасному світі назвою «мегалополіс» стали позначати великі форми розселення, що утворюються в результаті злиття сусідніх міст.

Вперше терміном «мегалополіс» французький географ Жан Готтман назвав полосовидні скупчення 40 сусідніх агломерацій уздовж транспортних магістралей у північній частині Атлантичного узбережжя США. Площа таких об´єднань сягає сотень тисяч кілометрів, а чисельність населення перевищує кілька десятків мільйонів осіб. Причому процес утворення мегалополісів відбувається стихійно.

Як правило, вони відрізняються лінійним характером забудови, витягнуті уздовж автомобільних і залізничних магістралей (або берегів річок і морів) і неодмінно страждають від екологічних проблем, викликаних діяльністю людини. Немов ілюстрація до тотальної урбанізації людського буття, мегалополіси виросли не тільки в Америці, але і в Європі, Азії та Африці.

Босваш

Мегалополіс Босваш складається з агломерацій Бостона, Нью-Йорка, Філадельфії, Балтимора, Вашингтона, що плавно переходять один в одного. Загальна площа цього мегалополіса - 170 тис. км. Саме для позначення цієї суцільної міської забудови, що простягнулася вздовж узбережжя Атлантичного океану на 750 км, і був вперше застосований термін «мегалополіс». Втім, спершу «Босваш» був назвою ряду автодоріг, які пов´язували Бостон і Вашингтон. Сьогодні в мегалополісі, що отримав таку саму назву, живе близько 45 млн. людей. Це майже 15% населення США, тоді як площа Босваша становить всього 3% території країни.

Чипіттс

Чикаго

Другий мегалополіс в Америці носить умовну назву Чиппітс, оскільки простягнувся від Чикаго до Піттсбурга. Він сформувався на південному узбережжі Великих озер у результаті злиття 35 агломерацій. Площа цього поселення - близько 160 тис. кв. км, а населення мегалополіса становить приблизно 35 млн. жителів.

Сан-Сан

Сан-Франциско

Це - найбільш молодий мегалополіс у Сполучених Штатах. Він простягнувся від Сан-Франциско через ланцюжок центрів Великої Каліфорнійської долини до Лос-Анджелеса і далі до Сан-Дієго. Він нараховує 20 млн. жителів.

Мегалополіс Сан-Сан. Фрагмент

Токайдо

Токіо

Найбільший у світі за чисельністю населення мегалополіс утворився в Японії, об´єднавши міста Токіо, Йокогама, Осака, Кобе, Кіото. Спочатку назву Токайдо носив географічний регіон на півдні Хонсю, недарма в перекладі з японської «Токайдо» означає «Східний морський шлях». Сьогодні це найбільший урбанізований район сучасного світу. Його протяжність становить близько 700 км, тут проживає більше ніж 70 млн. осіб, або 56% населення Японії.

«Блакитний банан»

Роттердам

Цим образним терміном сьогодні позначають лінію міст і промислових центрів, що простягнулася від Північно-Західної Англії (Ланкашир) до Північної Італії (Ломбардія, Лігурія, Тоскана). «Банан» простягнувся через території Бельгії, Нідерландів, Німеччини, Швейцарії, а на його території живе близько 110 млн. осіб. Вперше цей згусток на картах щільності населення і розміщення промисловості виявив французький географ Роже Брюне (університет Монпельє) в 70-ті роки минулого століття. Причому сформувалася ця міждержавна область, як відповідь на виклики ринкової економіки.

Лон-Лів

Лондон

Англійський мегаполіс Лон-Лів об´єднує агломерації Лондона, Бірмінгема, Манчестера, Ліверпуля. Загалом він складається з трьох десятків міських агломерацій. Загальна чисельність населення Лон-Ліва - 40 млн. осіб, довжина осі мегалополіса становить 400 км, а середня щільність населення - 500 осіб на кВ. км.

Дельта Янцзи

Шанхай

«Золотий трикутник Янцзи» - регіон у східній частині Китаю, розташований біля місця впадіння річки Янцзи в Східно-Китайське море. Назва пояснюється прозаїчно: територія району схожа на трикутник. Сьогодні це один із найбільш розвинених в економічному плані регіонів країни. Як результат - тут утворилася найбільша міська агломерація площею 99 600 кв. км. У дельті Янцзи проживає 80 млн. осіб, з яких майже 50 млн. - міські жителі. Тут же розташоване перше за чисельністю населення місто світу - Шанхай, в якому налічується майже 25 млн. жителів.

місто світ прогноз майбутнє

Знак гривні
Знак гривні