«Нагнути» киян: влада хоче перетворити столицю на Донбас

Спроби одягти «нашийник» на киян, які проголосували за опозицію, відгукнуться «біло-блакитній» владі повною втратою контролю над Києвом.

Про це пише Василь Ємельянов у «Коментарях».

Результати виборів по мажоритарних округах у столиці та столичному регіоні продемонстрували дуже небезпечну для партії влади картину: ненависть до всього, що пов´язане з нею, починає наближатися до точки кипіння. На киянах знову був випробуваний старий трюк часів Леоніда Черновецького - продпайки, дитячі майданчики та інші благоденства, за які виборці повинні були відплатити своїми голосами. Але трюк цього разу не спрацював. Подачки кияни, звичайно, брали, але благодійників прокотили. І в цьому весь жах для влади: в країні її не тільки перестали боятися, але і відмовилися купуватися на її «стабільність», помножену на продпайок. Так, нового майдану в Києві не буде, і це для Банкової хороша новина, але є і дуже погана - майбутні вибори мера і Київради зроблять ПР у столиці персоною нон-грата. До чого все і йде.

Як повідомило «Коментарям» джерело в Адміністрації Президента, там дано вказівку всім провладним кандидатам у депутати по Києву та Київській області будь-яким чином вирвати перемогу в опозиційних кандидатів. Джерело повідомило, що перемогу до останнього будуть оскаржувати в судах. Цей процес уже почався. За інформацією «Коментарів», у скандальному Броварському окрузі № 97 вже готується судовий позов відносно кандидата від партії УДАР Павла Різаненка, який каменя на камені не залишив від депутатської мрії «регіонала» Сергія Федоренка, або ж просто «масажиста Азарова». Ще одна «регіоналка», що пролітає повз Раду, Тетяна Засуха пішла до суду, щоб не дати перемогти на окрузі № 94 висуванцеві Об´єднаної опозиції Віктору Романюку. Її представники подали в Обухівський суд 17 позовів, у Васильківський - 11. Зрозуміло, що суди стали на бік скривдженої біло-блакитної «цариці Василькова». Така сама ситуація намічається і в окрузі в Ірпені, де скандального «регіонала» Петра Мельника «взуває» досі мало знайомий широкій громадськості опозиціонер В´ячеслав Кутовий.

У Києві ж поствиборні розборки перейшли зі стадії словесних образ у стадію кулачних боїв. Зараз у Києві йде справжня війна за чотири-п´ять округів. Якщо «регіонал» Ігор Лисов, зрозумівши, що братками опозиціонерів не налякаєш, пішов скаржитися на «б’ютівця» Сергія Терьохіна до суду, то на округах, де над провладними ставлениками беруть гору кандидати від «Свободи», в хід уже пішов сльозогінний газ. У виборчкомі округу № 223, де Віктор Пилипишин намагається втримати перемогу в сутичці зі «свободівцем» Юрієм Левченком, забарикадувалися невідомі молодики. У «Свободі» стверджують, що це - люди Пилипишина. В окрузі № 215, де за даними 100% підрахунку голосів виграє «тягнибоківець» Андрій Іллєнко, невідомі розпилили сльозогінний газ в очі журналістам. Постраждалі стверджують, що братки могли мати стосунок до команди Галини Гереги. Це все, зауважте, відбувається в Києві. Що ж тоді говорити про методи відбирання перемоги в опозиціонерів, які застосовуються там, де немає такого скупчення ЗМІ, як у столиці. Втім, як це робиться, всі могли побачити у вівторок і середу, коли на сайті ЦВК після опублікування там даних 100% підрахунку голосів раптом змінили прізвища переможців - на Миколаївщині «регіонала» Віталія Трав’янка записали замість опозиціонера Аркадія Корнацького, а на Вінниччині замість Івана Мельничука - самовисуванця, голову Деснянської РДА Києва Віктора Жеребнюка. Що ж, це ноу-хау нинішніх виборів. Щоправда, дуже незграбне.

Але повернемося до Києва і Київської області. Не важко припустити, що провладні кандидати виграють суди і отримають депутатські значки. У підсумку фракція ПР у Раді збільшиться. Але питання в іншому: чи прораховували в кабінетах влади, чим їй відгукнуться ці шість-сім значків? Ні. Бо вважають: якщо киян жорстко нагинати, то з них можна зробити таку саму покірливу біомасу, яку роками зрощували в «біло-блакитних» регіонах.

Якщо хтось не знає, нинішні високопоставлені чиновники, які приїхали до Києва з Донбасу, живуть не в Києві, а в Конча-Заспі та інших мальовничих місцях у передмісті, вони бояться Києва і ненавидять його ще з часів помаранчевого Майдану. А на нинішніх виборах кияни, які «прокотили» довгих, луцьких, пабатів, борисових та інших, показали їм їхнє місце. Що ж, оскільки «регіонали» заради шести-семи мандатів оголосили війну столиці та столичної області, висловилися на підтримку опозиції, виклик буде прийнятий. Так що, панове «регіонали», чекаємо місцевих виборів наступного року та... ласкаво просимо в пекло!

столиця вибори вибори-12 регіони київ фальсифікації

Знак гривні
Знак гривні