Трохи історії. Порушення на виборах в Одесі у 1917 році

Після Лютневої революції 1917 року на території колишньої Російської імперії стало можливим проведення перших демократичних виборів. Завдяки поваленню царизму виборче право отримало все доросле населення, незалежно від статі чи соціального статусу.

7 серпня 1917 вибори до місцевих органів самоврядування пройшли в Одесі. Тут за право сформувати новий склад Міської Думи боролося 24 партії і блоку, пише Євген Джумига в Gazeta.ua.

У день виборів проголосувати на дільниці прийшло близько 60% виборців. Популярна міська газета "Маленькі одеські новини" відзначала черги, які утворилися перед багатьма ділянками. Деякі з них розтягувалися на кілька кварталів. Більшу частину бажаючих проголосувати становили жінки. Вони вперше отримали можливість скористатися своїм виборчим правом.

Мотиви участі у виборах у жінок були різні. Деякі вважали, що за участь у виборах вони отримають дефіцитні на той час цукор або взуття:

"Кожна по-своєму розуміючи значення виборів, кожна по-своєму розбираючись і вникаючи в них.

Одна питає іншу:

- А цукор можна буде отримати? Або черевики?

- Та як це так.

- Дуже просто: стою ж я в черзі! Даром чи що?"

Інші жінки думали, що участь у виборах є обов'язковою, а за їх ігнорування послідує тюремний арешт:

"Ось вибігає з зали радісно-збуджена середніх років жінка:

- Слава Богу, подала, подала, слава Богу.

Її запитують:

- Чого ж ви так радієте?

- Як чого? Я ж не буду сидіти тепер у в'язниці 3 місяці".

Не обійшлося на виборах 1917 року без порушень. Закон переступали як ліві, так і праві партії. Найпоширенішим порушенням була агітація на дільницях у день голосування. Конституційні демократи (кадети) активно роздавали пропагандистську літературу. Соціал-демократи перед однією з ділянок повісили агітаційний плакат. Більшовики приходили на дільницю із зображенням номера своєї партії на одязі.

Фіксувалися спроби фальсифікації виборів. На одну з ділянок потрапили заповнені конверти для голосування:

"Голову комісії Ієвлева викликали по телефону.

- Потрібні конверти?

- А хто питає?

- З управи.

-Чи потрібні.

- Зараз надішлемо.

Дійсно, проходить півгодини, є "симпатичний молодий чоловік" і приносить кілька сотень конвертів. Голова Ієвлєв заглядає на удачу в один з них і натикається на приємний сюрприз:

- № 7. В одному з конвертів, в іншому, в третьому...".

Агітаційний плакат есерів, тодішніх фаворитів виборів в Одесі.

Безсумнівним лідером виборів виявилася партія есерів (російських соціалістів-революціонерів). Вона набрала 105 000 голосів і отримала 65 місць у новій Міський Думі. З великим відривом від неї відставали кадети і "єврейський блок". Вони отримали 26 і 23 тисячі голосів.
Українська соціал-демократична робітнича партія та Українська партія соціалістів-революціонерів на вибори йшли одним списком, але набрали лише 7 тисяч голосів. Це забезпечило їм 5 місць в Думі. За більшовиків проголосувало всього 4,5 тисяч одеситів.

вибори історія одещина

Знак гривні
Знак гривні