Втома від «суверенної демократії»: росіяни чекають на революцію

У Росії збільшилася частка населення, яка сприймає революцію як єдину альтернативу в разі відмови влади від оновлення. Про це йдеться в новій доповіді Центру стратегічних розробок.

Як відзначають політологи, за короткий період з весни цього року в масовій свідомості росіян відбулися помітні зміни, що відображають падіння рейтингів президента Володимира Путіна, передає Liga.net. «В очах масових верств суспільства легітимність революційно-протестного оновлення влади помітно посилюється, - говориться в доповіді. - Автори дослідження інтерпретують цей зсув у суспільній свідомості, як перехідний, що може призвести до остаточного руйнування так званої ідеології «путінської стабільності».

Експерти ЦСР констатують наявність двох основних тенденцій у сучасній політичній ситуації в Росії – кількісне ослаблення протестного руху в Москві і падіння рейтингів довіри до влади по всій країні.

При цьому скорочення протестного руху, на думку політологів, свідчить не про його «загасання», а про переструктурування. Активісти розділяються на сегменти залежно від політичних уподобань, - говориться в доповіді.

Експерти запропонували в доповіді три сценарії розвитку політичної ситуації в Росії – масова непокора, самовідновлення влади або стагнація з наступним національним вимиранням. Більшість респондентів, які брали участь у дослідженні, розглядають сценарій добровільного самооновлення влади або її зміни через вибори як «утопічний».

Тим часом, переважна частина респондентів не готова особисто проявляти протестну активність, але «вже починає пред'являти попит на протести з боку інших членів суспільства і виражає до таких протестів зростаюче співчуття», - йдеться в доповіді.

Про появу виразних депресивних тенденцій в Росії політологи говорили ще восени 2011 року, коли Путін, який займав пост прем'єр-міністра, заявив про намір знову балотуватися на посаду президента. Тоді основні соціологічні агентства констатували зростання протестних настроїв у суспільстві і бажання емігрувати з країни. В даний час в країні продовжує складатися «важка моральна обстановка», і спостерігається зростання недовіри до всіх політичних лідерів – як у владі, так і в опозиції.

Рейтинг Путіна, що знижувався з 2009 року, продемонстрував зростання на 10% під час передвиборної кампанії, але цей ефект виявився недовготривалим. За даними ЦСР, в березні його рейтинг становив 55%, але до другої половини жовтня знизився до 44%.

опитування революція протест росія демократія

Знак гривні
Знак гривні