Грузинський опонент Кремля зник з телеефіру

Керівництво громадського телебачення Грузії з 20 жовтня припинило всі ділові контакти з російськомовним телеканалом «Перший інформаційний кавказький» (ПІК).

Причиною називається демарш частини співробітників ПІК з приводу затриманої зарплати. «Це був незрозумілий демарш, окрім цього ПІК неузгоджено вийшов на сателіт, і нам довелося понести непередбачені витрати», - заявили на грузинському ГТВ і пояснили, що подібний вихід на супутник - грубе порушення контракту між ГТВ і ПІКом.

Таким же «грубим порушенням» контракту назвали і публічний прояв претензій, які в прямому ефірі зробили співробітники російськомовного каналу. За словами представника ОТВ, всі ділові контакти припинені до з'ясування стосунків.

Своєю чергою, представники каналу ПІК зажадали негайного незалежного аудиту, щоб з'ясувати, хто і чому в реальності порушив контракт. «Без роботи залишаються до 400 співробітників єдиного в Грузії російськомовного ТБ», - відзначили співробітники ПІК.

Телеканал ПІК вважається дітищем Саакашвілі і був задуманий, як реклама Грузії в Росії. Багато російських опозиційних журналістів пішли працювати на цей канал, зокрема, Ксенія Собчак. Рейтинг каналу продовжував залишатися невисоким і, незважаючи на скорочення та реорганізацію, ПІК був тяжким тягарем для ГТВ.

Тим часом Незалежна медіа-профспілка України висловила стурбованість ситуацією, яка склалася через одноосібне рішення ГТВ Грузії закрити мовлення для єдиного російськомовного телеканалу на Кавказі, що має альтернативний російському погляд на події в регіоні. На телеканалі демонструвалися заборонені в РФ фільми про Росію, а також об’єктивні фільми про Голодомор в Україні 1932-33 рр.

«Закриття грузинського телеканалу ПІК буде втратою не тільки для Грузії, а і для України», - ідеться в заяві НМПУ. Медіа-профспілка наполягає, що відсутність телеканалу з альтернативним поглядом позначиться на стані свободи слова і в Грузії.

грузія телебачення медіа

Знак гривні
Знак гривні