NASA показала шлях «Кассіні»

Учені, які працюють із зондом «Кассіні», опублікували візуалізацію траєкторії польоту апарата до 2017 року. Це зроблено на честь 15-річного ювілею старту зонда.

Зонд запустили 15 жовтня 1997 року. На орбіту Сатурна «Кассіні» вийшов у липні 2004-го. На малюнку можна побачити не лише траєкторію, яку зонд пройшов за 8 років роботи на орбіті газового гіганта, а й шлях, який йому належить пройти до офіційного завершення поточної місії апарату у вересні 2017 року.

Спочатку місія називалась «Кассіні-Гюйгенс», оскільки на борту зонда розташовувався посадковий модуль. У грудні 2004 року «Гюйгенс» відділився від апарату і спустився на Титан. Відтоді «Кассіні» веде спостереження за Сатурном і його супутниками (поточний етап місії під назвою «Сонцестояння»).

Апарат не тільки фотографує. За час роботи «Кассіні» було зроблено чимало відкриттів. Наприклад, завдяки зонду знайдено раніше невідомі кільця Сатурна, уточнено будову вже відомих, виявлено велику кількість невеликих супутників.

Також на сатурніанському супутнику Енцеладі були знайдені кріовулкани, а на Титані – справжній кругообіг метану в атмосфері з туманами, дощами і озерами. За твердженням учених, Титан – єдине (за винятком Землі) відоме небесне тіло, де існує такий кругообіг.

наука сатурн кассіні космос

Знак гривні
Знак гривні