«Кнопкодави» зарегулювали материнство і порушили міжнародну конвенцію

Відтак, працювати жінки повинні довше, а матерями ставати у цей час їм заборонили.

Верховна рада ухвалила законопроект щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій. За відповідний законопроект № 8282 у цілому проголосувало 250 депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроектом встановлюється, що не визнається батьками дитини подружжя, яке є громадянами держав, де такий метод застосування репродуктивних технологій заборонений законом.

Допоміжне (сурогатне) материнство здійснюється лише громадянам тих країн, де ця процедура дозволена законодавством.

Умовами проведення допоміжного (сурогатного) материнства є відсутність безпосереднього генетичного зв'язку дитини з допоміжною (сурогатною) матір'ю і генетичний зв'язок принаймні з одним із майбутніх батьків.

Також передбачено, що вік повнолітньої жінки, щодо якої застосовується штучне запліднення та імплантація ембріона, не повинен перевищувати 51 років на день перенесення ембріонів. У виключних випадках вікове обмеження для жінки може бути збільшено на підставі висновку комісії, утвореної органом центральної виконавчої влади у сфері охорони здоров'я.

Остання норма викликала нарікання правозахисників. Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» заявляє, що це законодавче нововведення суперечить дотриманню прав жінок. Центр переконаний, що дбаючи про забезпечення інтересів дитини, законодавці вдалися до дискримінації жінок – дана поправка до чинного українського законодавства повністю нівелює зобов’язання, взяті на себе Україно відповідно до статті 16 Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації відносно жінок. Конвенцією передбачено, що держави мають забезпечити право жінкам вільно вирішувати питання про кількість дітей, проміжки часу між їх народженням та доступу до засобів, які дозволяють їм здійснити це право. Особливо дискримінаційно це положення виглядає в контексті підвищення пенсійного віку жінок – відтак, працювати жінки повинні довше, а матерями ставати у цей час їм заборонили.

закон медицина дискримінація мезозой влада

Знак гривні
Знак гривні