Обличчя школи. Учні 15 країн світу (фотопроект)

У 2004- 2012 роках англійських фотограф Джуліан Джермен побував у 20 країнах світу і зробив там фото 450 шкільних класів разом з учнями. Ці фотографії добре ілюструють держави, де навчаються ці діти.

Як це заведено у західному світі, Джуліан Джермен більшу частину витрат на цю подорож зібрав за рахунок пожертв небайдужих людей. Поїздки в 20 країн протягом 8 років обійшлися йому у близько $200 тис., з яких $120 тис. подарували люди, а $80 тис. фотограф «добрав» на продажах книги, яку він видав за підсумками цієї подорожі.

Бразилія. Школа Escola Estadual Nossa Senhora do Belo Ramo в місті Белу-Орізонте. Це була типова школа для дітей робітників, що живуть в бідних кварталах. З цієї школи лише 8-10% вступають до вишу.

Німеччина. Школа Agnes-Miegl-Realschule в Дюссельдорфі. «Ви можете бачити, що клас прикрашений графіті – молодіжною субкультурою ця школа просто просякнута», - пояснює Джермен.

Ємен. Школа Al Ishraq Primary в місті Акамат Аль-мегабіт. Це однокімнатна початкова школа в гірській частині країни. Тут одночасно навчаються діти від 5 до 12 років, старші допомагають у навчанні молодшим. Лише близько 15% дітей після закінчення цієї початкової школи продовжують навчання в середній школі, у ВНЗ звідси не піде ніхто.

США. Школа Beaumont High School, місто Сент-Луїс. Школа відображає реальність цього району міста, населеного переважно чорними. Школа велика, старої побудови. Але вчителі тут підібралися досить сильні, і учні, наприклад, вивчають навіть тригонометрію. З цієї школи в коледжі й університети потрапляє близько 15% випускників.

Голландія. Школа Bornago College. Фотограф Джермен говорить, що з усіх шкіл світу, які він відвідав, учні цієї голландської школи були найбільш спокійними, привітно посміхалися і не боялися фотографуватися. Це 9-й клас, дітям по 13-14 років.

Іспанія. Школа Colegio de Educación Público, Estados Unidos de América Huarte de San Juan в Мадриді. Тут у музичному класі викладають працівники Мадридської філармонії. «Шкільні класи в Іспанії були найменші за кількістю учнів, серед усіх шкіл, що я бачив», - згадує Джермен.

Англія. Школа Deneside Infants School у містечку Сіхем. «Це містечко і особливо район, де знаходиться школа, соціально неблагополучні, тут багато безробітних. Але при цьому, на відміну від інших англійських шкіл, класи дуже расово однорідні – тут навчаються майже одні білі», - коментує фотограф.

Перу. Школа Escolar Secundaria Tiracanchi. Знаходиться у крихітному селі у горах. 25% людей там знають лише одному з індіанських мов – кечуа. 80% жителів - селяни, 46% будинків не мають електрики. У цій школі викладає всі предмети один вчитель, і йому 67 років. З цієї школи ніхто і ніколи не вступав до вишу.

Ефіопія. Gambella Elementary School. Невелике село за 420 км від столиці Аддіс-Абеба. У школі 5 класів. Вчителі – найбільш шановні жителі села, а також найбільш високооплачувані – вони отримують близько 70 доларів на місяць – неймовірну для цієї місцевості суму.

Бангладеш. Школа Jessore Zilla School. Учні дуже пишаються своєю формою, оскільки в Бангладеш люди в формі – дуже шановані. Більшість хлопців мріють стати лікарями й адвокатами, але реальність така, що з цієї простої школи шлях в ці сфери їм швидше за все закритий. Але військових серед випускників дуже багато.

Нігерія. Школа Kuramo Junior College на острові Вікторія, недалеко від столиці Лагос. Насправді це єдиний «нормальний» клас у школі, решта – на відкритому повітрі.

Тайвань. Школа Min-sheng Junior High School в столиці Тайбеї. Спочатку ці школярі пообідали в класі разом з учителем, а потім він їх змусив поспати 30 хвилин прямо за партами. Після цього вони погуляли на вулиці 10 хвилин і знову взялися за уроки. Втома цих дітей пояснюється просто: у них по 8-9 уроків на день.

Куба. Школа Escuela Primaria Angela Landa в старій частині Гавани. Сім'ї цих дітей живуть дуже бідно, але тут хороша медицина (на рівні західних стандартів), а також у школі дітей годують безкоштовно.

Катар. Школа Omar Bin Al-Khattab Educational Complex в столиці Доха. «Ця школа здалася мені ефективною (тут навіть є вчителі з Європи), але бездушною», - говорить Джермен. Особливу гордість в учнів викликають їхні вуса.

Росія. Школа № 63 у Калінінському районі Санкт-Петербурга. «Це були найамбітніші учні, яких я бачив за час подорожі – всі вони збираються вступати до університету, - говорить фотограф. - Це також були єдині учні, які ходили на підборах, в «Гуччі» та «Прада». Цей клас більше схожий на збори ділових людей, а не учнів».

Джерело – «Блог толкова теля».

подорожі діти школа світ Фото

Знак гривні
Знак гривні