Найвидатніші досягнення. Хто і за що цього року отримав Нобелівську премію

Сьогодні, 15 жовтня, Королівська академія наук Швеції оголосила лауреатів в останній номінації Нобелівської премії. «Тексти» знайомлять з найвидатнішими досягненнями, відзначеними 2012 року.

Лауреатами Нобелівської премії з фізики стали француз Серж Арош і американець Девід Уайнленд, фахівці в галузі квантової фізики. Суть їх винаходу полягає в тому, що вчені зможуть вимірювати стан окремих частинок, не руйнуючи їх самих. Завдяки ньому в майбутньому буде можливість створити найточніший годинник у світі, а також дуже швидкі квантові комп'ютери.

Нобелівську премію з фізіології і медицини за рішенням Шведської королівської академії наук отримають британець Джон Гердон і японець Сін'я Яманака. Почесна нагорода була присуджена дослідникам за відкриття в перепрограмуванні стовбурових клітин. Мова йде про генетичну трансформацію звичайних клітин у плюрипотентні стовбурові клітини, здатні ставати клітинами будь-якого типу. Ці відкриття привели до революційної зміни нашого розуміння того, як розвиваються клітини і організми

Лауреатами Нобелівської премії з хімії стали американські вчені Роберт Лефковіц і Брайан Кобілка. Премію присуджено за вивчення рецепторів, сполучених з G-білком. Ця наукова робота дозволить винайти нові ліки.

Нобелівська премія 2012 року з економіки присуджена професорові Елвіну Роту з Гарвардського університету та професору Ллойду Чеплі з Університету Каліфорнії за теорії з розробки ринкових інститутів на практиці. У своїх роботах вони спробували відповісти на одне з основних питань економіки - питання розподілу ресурсів між споживачами найкращим чином. Як приклад наводиться, зокрема, розподіл учнів по школах.

Нобелівську премію миру присудили Євросоюзу за, як сказано у пояснювальній записці, «понад шістдесят років, присвячених розвитку миру та примирення, демократії і правам людини в Європі». Мається на увазі та робота, яку ЄС здійснив, налагоджуючи відносини між Францією та Німеччиною після Другої Світової війни, а також повернення до об'єднаної Європи Іспанії, Португалії та Греції після повалення там авторитарних режимів у 70-их роках.

Лауреатом Нобелівської премії з літератури став китайський письменник Мо Янь. Як йдеться в заяві Нобелівського комітету, в його творах «з галлюцинаторним реалізмом злилися народна творчість, історія й сучасність». Мо Янь - несправжнє ім'я письменника, це псевдонім, який в перекладі з китайської означає «мовчи». Справжнє ім'я літератора – Гуань Мое. Сьогодні Мо Янь називають «китайською відповіддю» Францу Кафці або Йозефу Геллеру. За межами Китаю він відомий, в основному, як автор роману, за яким був поставлений фільм «Червоний гаолян» (1987).

наука світ премія нобель

Знак гривні
Знак гривні