Освіта як бізнес. Британський досвід: 5 млрд фунтів на рік і чимало зловживань

Навчання іноземців для Британії – це, насамперед, бізнес. Це ціла галузь економіки, яка приносить країні близько 5 мільярдів фунтів стерлінгів річно (в еквіваленті – 65 мільярдів гривень).

Загалом у Британії, наприклад, минулого року навчалося 48 тисяч 580 іноземних студентів. Це становило 11 відсотків від усіх студентів, але приносило університетам 32 відсотки від загалу оплати за навчання, передає Радіо Свобода.

Лондонська школа економіки (LSE) стверджує, що вона «зосереджена на навчанні студентів, кар’єра яких впливатиме на життя мільярдів людей повсюди на планеті»!

Майбутніх студентів приваблюють також розташуванням у центрі Лондона, чудовими можливостями для навчання та відпочинку.

Серед найвідоміших прикладів тих, хто скористався такими можливостями, – донька Юлії Тимошенко Євгенія.

Також стверджують, що у Лондоні навчалися чи навчаються нащадки низки інших українських посадовців і просто багатіїв, наприклад, старший син мільярдера Ріната Ахметова.

У Лондонській школі економіки власне британці складають лише трохи більше ніж 30 віжсотків студентів. Решта – іноземці.

Це, можливо, одна з причин, чому закордонні студенти почуваються в англійських університетах дуже комфортно. Хоча вони і мусять платити за університетську освіту в Британії майже удвічі більше, ніж британські громадяни.

До цього, звичайно ж, додається вартість житла та інших необхідних витрат.

Деякі навчальні заклади у Британії навіть подаються надмірній спокусі на іноземців.

Улітку один із лондонських університетів Метрополітан втратив право гарантувати візи іноземним студентам. Причину пояснював в інтерв’ю британським ЗМІ представник міністерства внутрішніх справ Демієн Ґрін.

«Ми робили вибірковий аналіз і виявили, що чверть студентів не мали дозволу не проживання у Британії. Значна частина студентів не могла підтвердити необхідного рівня знання англійської мови. Ми також виявили, що університет не мав пояснень щодо близько половини студентів – чи взагалі ходять вони на лекції, чи ні», – сказав посадовець.

Британський уряд побоюється, що надмірна тяга університетів до заробляння грошей на іноземних студентах насправді може загрожувати перекосами, насамперед, приваблюючи людей, для яких студентська віза є лише виправданням для приїзду і перебування в країні з іншою метою.

Очевидно, що одним із завдань і українських батьків, які мають можливість відрядити дітей на дороге навчання за кордоном, є переконатися, чи справді ті діти використовують усі можливості британських університетів для навчання.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

досвід освіта корупція британія

Знак гривні
Знак гривні