Влада «Грузинської мрії»: Іванішвілі формує уряд за принципом тотального «кумівства»

У Грузії Бідзіна Іванішвілі, лідер коаліції «Грузинська мрія», переможниці на парламентських виборах, у понеділок назвав кандидатів до нового складу уряду. Очолить Кабмін, як очікують, він сам. Цей список ще повинні затвердити члени обраного 1 жовтня парламенту Грузії.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Деякі імена в новому уряді стали несподіванкою для спостерігачів. Наприклад, ніхто не припускав, що пост генерального прокурора Грузії обійме адвокат мільярдера – Арчіл Кбілашвілі. Крім того, членом уряду запропонували стати його лікарю Дмитру Хундадзе, а міністром внутрішніх справ Бідзіна Іванішвілі призначив фінансиста, президента свого фонду «Карту» Іраклія Гарібашвілі.

Бідзіна Іванішвілі

Втім, один із лідерів опозиційної партії «Християнсько-демократичний рух», колишній віце-спікер парламенту Георгій Ахвледіані сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що не здивований рішенням Бідзіни Іванішвілі.

«Нічого несподіваного немає в тому, що Іванішвілі хоче покластися на найближчих йому людей: особистого адвоката, лікаря, найближчого помічника й так далі. Ми і без того знали, що Іванішвілі реально збирається покластися саме на цих людей. У нього немає інших кадрів. Але, наскільки ці його «особисті лікарі» та «особисті адвокати» зможуть реально працювати на посадах, де їх поставив Іванішвілі, ми побачимо найближчим часом», – зауважив Георгій Ахвледіані.

Міністром оборони в уряді Іванішвілі стане колишній представник Грузії при ООН, лідер партії «Вільні демократи» Іраклій Аласанія. Міністром закордонних справ – прес-секретар мільярдера Майя Панджікідзе. Вона професійний дипломат: у недавньому минулому очолювала дипломатичні місії в Нідерландах і ФРН.

Колишній капітан збірної Грузії з футболу, захисник «Мілана» Каха Каладзе очолить Міністерство регіонального розвитку і буде віце-прем’єром. Леван Кіпіані призначений міністром молоді та спорту. При цьому, як зазначив прем’єр-міністр, наразі єдине достоїнство Левана – те, що він син відомого півзахисника «Динамо» Тбілісі Давида Кіпіані. Пост міністра виконання покарань Іванішвілі запропонував колишньому народному захисникові Созар Субарі.

Багатьох здивувало, що мільярдер доручив очолити міністерства охорони здоров’я і сільського господарства, відповідно, Амірану Гамкрелідзе і Давиду Кірвалідзе. Вони вже обіймали ці посади в адміністрації президента Шеварднадзе 10-12 років тому і в ті часи їх гостро критикувала тодішня нова зірка грузинської політики – Міхеїл Саакашвілі і його команда.

Міністром культури має стати біженець з Абхазії, письменник Гурам Одішарія. Судячи з усього, врегулювання конфліктів із колишніми автономіями стане одним із пріоритетів нового уряду. Про це свідчить призначення на пост держміністра з реінтеграції директора Інституту з вивчення націоналізму і конфліктів Паати Закареішвілі.

Закареішвілі відомий як прихильник компромісного і виключно мирного вирішення конфліктів. Саме йому належить концепція «все, крім визнання», що передбачає зміцнення економічних і гуманітарних зв’язків як з Абхазією, так і з Південною Осетією.

Голова уряду Абхазької автономної республіки у вигнанні Георгій Гвазава сказав в інтерв’ю Радіо Свобода, що грузинські біженці готові підтримати Пату Закареішвілі і поділяють багато, хоча й не всі, положення його миротворчої програми.

«Пату Закареішвілі ми давно знаємо. Він уже багато років займається проблематикою Абхазії. У нас є різниця в поглядах із деяких питань, але це не означає, що ми не зможемо знайти спільної мови. Та програма, про яку було сказано, в тому числі «економічна тема», тема співробітництва в галузі охорони здоров’я, – для нас цілком прийнятна. Як і ідея побудувати в Зугдіді нову лікарню. Це взагалі прекрасний варіант. Такі програми більш-менш працюють, так що треба їх підсилити», – зазначає Георгій Гвазава.

Поки невідомо, хто очолить міністерства освіти, економіки та фінансів. Бідзіна Іванішвілі обіцяв назвати кандидатів через кілька днів. Зате він назвав ім’я можливого кандидата на пост президента на виборах наступного року. Це відомий конституціоналіст, один із авторів Конституції 1995 року Вахтанг Хмаладзе, якого вважають більше вченим, ніж політиком, хоча він і є одним із лідерів Республіканської партії. Голова цієї партії, Давид Усупашвілі, за пропозицією мільярдера, займе пост спікера парламенту Грузії.

Copyright © 2011 RFE /RL, Inc. Передруковується з дозволу Радіо Вільна Європа /Радіо Свобода

грузія вибори уряд влада

Знак гривні
Знак гривні