Креативна війна в Інтернеті: войовничі православні проти богохульників (+багато світлин)

У Росії на тлі посилення «войовничого православ’я» зростають антиклерикальні настрої. Релігійні активісти наполягають на введенні законодавчих норм, які б унеможливили будь-яку образу почуттів віруючих (мова іде передусім про кримінальну відповідальність за богохульство).

Російський дизайнер і блогер Артемій Лебедєв, який раніше вже прийняв участь в обговоренні у своєму «Живому Журналі» теми прийняття в Росії законопроекту про кримінальне покарання за богохульство, оголосив конкурс на розробку спеціального знака для нового закону.

За задумом ініціатора конкурсу, знак «Тут можуть бути ображені релігійні почуття» повинен попереджати віруючих, що в місці, де він розміщений, вони відчують дискомфорт. Знак повинен стати аналогом вікового маркування кінофільмів та інших матеріалів (віднедавно запроваджене в РФ), але стосуватися не віку, а почуттів. Його можна розміщувати в місцях, де збираються віруючі, чи проводяться заходи, пов'язані з релігією, або, приміром, його можна встановлювати в сумнівних за релігійною змістом постах у блогах.

Переможці конкурсу будуть оголошені наступного тижня. Найбільш креативні роботи будуть представлені на виставці, організованій за допомогою галериста Марата Гельмана.

Артемій Лебедєв особисто зацікавлений у наданні подібному знаку легітимного статусу, оскільки деякі його пости викликають не тільки праведний гнів віруючих, але й можуть в майбутньому, після прийняття «Закону про богохульство», стати причиною його кримінального переслідування. Про подібний розвиток подій Лебедєва вже попередили православні активісти, які виявили в його ЖЖ написання слова «бог» з маленької літери. Подібна орфографія їх обурила. Якщо ж знак «Обережно, Богохульство!» раптом введуть офіційно, то в цьому випадку кримінальне переслідування загрожувати не буде: мовляв, вас попередили, але ви не послухалися.

Захисники усього святого не забарилися з відповіддю. Молодіжний рух із красномовною назвою «Георгиевцы!» невдовзі оголосив конкурс на розробку місіонерських православних стікерів, плакатів, демотиваторів і відеороликів. Конкурс проводиться за підтримки синодального відділу РПЦ у справах молоді та Школи православного молодіжного активу «Віра і справа».

Таким чином у російському віртуальному просторі розпочалася креативна війна між богохульниками і православними. «Тексти» пропонують читачам ознайомитись із цими «бойовими діями» у світлинах і оцінити використані супротивниками художні засоби. Думаємо, вказувати, до якого з таборів належить автор кожної роботи, немає сенсу – у більшості випадків це зрозуміло й так.

За матеріалами ЖЖ і NEWSRU.com.

росія рпц мезозой Церква інтернет релігія абзац

Знак гривні
Знак гривні