«Русскій міръ» насувається: росіян хочуть законодавчо визнати корінним народом України, а їхню мову - державною

Народний депутат з фракції Партії регіонів у Верховній Раді України Олександр Черноморов запропонував парламенту посилити прийнятий раніше закон про мови нормами щодо використання російської. Відповідний законопроект N11243 був зареєстрований 21 вересня.

Як передає ЛІГА , законопроект пропонує затвердити, що Україна забезпечує громадян правом вільного використання російської мови як «мови міжнаціонального і міжнародного спілкування». Пропонується використовувати російську мову нарівні з державною, а росіян - визнати корінним народом України.

У пояснювальній записці сказано, що зміни до Закону «Про основи державної мовної політики» розроблені за участю представників Об'єднання організацій співвітчизників «Російська співдружність».

«Законопроект вводить в базовий закон про мови також поняття «корінний народ», яке використовується в чинній Конституції, а також визначає корінним народом росіян, що проживають на землях, що увійшли до складу сучасної України. І якщо українцям надано право «титульної нації», то росіяни мають повне право називатися «корінним народом», а не «національною меншиною», якою вони не є ні за кількісним складом, ні за тим внеском, який зробили в розвиток нашої спільної цивілізації», - йдеться в пояснювальній записці .

Однією з цілей законопроекту названо подальше надання російській мові статусу державної нарівні з українською мовою.

Нагадаємо, ухвалення скандального мовного закону спровокувало розкол в українському суспільстві. Ряд східних і південних областей затвердили російська - регіональною мовою. Західні регіони засудили прийняття закону.

мова влада закон абзац

Знак гривні
Знак гривні