Суд заборонив банкам обдирати позичальників як липку

Банківським клієнтам дали шанс оскаржити плаваючі комісії та штрафи кредитних договорів.

Як пише тижневик «Коментарі», нові можливості в захисті своїх прав відкрив банківським клієнтам Верховний суд України (ВСУ), який постановив, що кредитні договори можуть бути визнані частково недійсними, якщо їх пункти є несправедливими і порушують норми законів «Про захист прав споживачів» та «Про фінансові послуги».

«Недійсними визнаються положення кредитного договору, що передбачають можливість змін у витратах позичальника. Зокрема, комісії за обслуговування кредиту та за його дострокове погашення, визначених формулою зі змінними величинами», - пояснили в юридичному департаменті ПУМБ.

«Але слід пам´ятати, що в цьому випадку буде визнано недійсним не сам кредитний договір, а лише умови в частині сплати комісій. Навіть якщо суд прийме рішення на користь позичальника, це не звільнить його від необхідності повністю погасити кредит і нараховані відсотки», - констатує директор департаменту правового захисту АТ «Ерсте Банк» Олександр Ярецький.

У свою чергу банкіри не мають наміру здавати позиції й готові надалі відстоювати в суді право застосовувати плаваючі комісії та штрафи. Постанова НБУ № 168, яка регламентує Правила надання банками інформації споживачу про умови кредитування та сукупну вартість кредиту, допускає можливість змінних платежів. Але зобов´язує банки вказати в кредитному договорі перелік, розмір і базу розрахунку всіх комісій (тарифів), пов´язаних з видачею, обслуговуванням і погашенням кредиту.

Проте юристи запевняють, що рішення ВСУ підвищить шанси на перемогу саме банківських клієнтів. «У кредитних договорах часто-густо фігурують пункти, які однозначно утискають права позичальників. Чого, наприклад, варта вимога Промінвестбанку, зобов´язуючого клієнтів надавати довідку про доходи на першу його вимогу протягом трьох днів. У разі порушення цього терміну позичальникові нараховується штраф у розмірі 15% від кредиту! Такі ж штрафні санкції передбачені за порушення оформлення договору страхування застави. Проте досі, розглядаючи подібні справи, суди ставали на бік фінустанов, зобов´язуючи клієнтів платити драконівські штрафи», - розповідає старший партнер «Кравець, Новак і партнери» Ростислав Кравець.

На думку юристів, наступним етапом в позовах між позичальниками та кредиторами може стати спроба визнання недійсними кредитних договорів з плаваючими процентними ставками.

суд економіка фінанси банки

Знак гривні
Знак гривні