Кияни перемогли Табачника: гімназія «Київська Русь» буде україномовною

Київрада ухвалила рішення, згідно якому у новій гімназії «Київська Русь» навчатимуть українською мовою. «За» проголосували 98 депутатів.

Натомість в гімназії будуть поглиблено вивчати історії та культури слов'янських народів.

Нагадаємо: міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник запропонував «Київській Русі» поглиблено вивчати російську мову. Табачник заявляв, що в лівобережній частині Києва склалася «найскладніша ситуація», мовляв, тут працює лише одна школа з російською мовою навчання і п’ять двомовних навчальних закладів.

Але жителі Дарницького району виступили за те, щоб нова гімназія була україномовною. Спочатку батьки зібрали 350 підписів і надіслали їх у Кабмін і КМДА. Проте влада проігнорувала думку мешканців і керівник Києва Попов заявив, що школа буде російськомовна, оскільки її будівництво фінансує приватний інвестор.

Після цього поблизу школи відбулися збори мешканців, котрі вирішили вимагати від Київради, аби школа була україномовною.

Після зборів до ініціативної групи батьків приєдналися місцеві парторганізації БЮТу і Свободи, та було зібрано додаткові 1200 підписів за україномовну школу. За допомогою БЮТу питання і було винесено на сесію Київради.

Проте не все так однозначно рішення Київради має політичний характер. Робота шкіл у Києві регулюється чотирма законами: Про місцеве самоврядування, Про місцеві державні адміністарції, Про столицю місто-герой Київ та Про середню освіту. У цьому хитроспетінні реальні рішення приймає управління освіти, яке підпорядковується голові КМДА Олександру Попову. Тобто рішення Київради не є прямою вказівкою, хоча з політичної точки зору його ігнорувати буде важко.

Якщо громадськість не продовжуватиме контролювати це питання, міська влада знову може спробувати зробити школу російськомовною.

Нагадаємо, що ТЕКСТИ одні з перших написали про боротьбу батьків проти російськомовної і за україномовну школу.

І ще ця історія показала: коли більшість населення чітко висловлює свою позицію перемагати владу у "малих" справах легко.

освіта табачник мова спротив школа самоорганізація

Знак гривні
Знак гривні