Легендарному ЦРУ сьогодні виповнюється 65 років

Центральне розвідувальне управління (ЦРУ, англ. Central Intelligence Agency) - агентство Федерального уряду Сполучених Штатів Америки, основна функція якого - збирання і аналіз інформації про діяльність іноземних урядів, організацій і громадян. ЦРУ - це основний орган зовнішньої розвідки США.

Під час Другої світової війни за вказівкою президента Рузвельта була створена перша в історії США розвідувальна організація «Управління стратегічних служб» (УСС). Після війни президент Трумен розформував УСС, але, розуміючи необхідність у систематизації розвідувальної роботи, що до цього велася армійськими управліннями, в 1946 році видав директиву про створення Національного розвідувального управління.

У наступному році конгрес США схвалив рішення про централізацію всієї розвідувальної роботи в рамках єдиної організації. І після підписання президентом Труменом Закону про національну безпеку, 18 вересня 1947 року було офіційно засновано Центральне розвідувальне управління, підпорядковане Раді національної безпеки.

Першим директором ЦРУ став контр-адмірал Роскоу Хилленкоттера. Практично з першого дня свого існування Управління долучилося до проведенням спеціальних операцій, що досягали іноді розмаху справжніх військових дій. При чому діяльність ЦРУ ґрунтувалася на двох важливих директивах: операції повинні бути таємними і проводитися так, щоб уряд міг заперечувати свою причетність до них.

Довідка

Основна функція ЦРУ, як згадано вище, полягає в отриманні та обробці інформації щодо іноземних урядів, корпорацій та людей, у відзвітуванні отриманої інформації відповідним гілкам уряду.

Другорядна функція — це пропаганда або зв'язки з громадськістю, відкрите та приховане розповсюдження, як правдивої, так і хибної інформації, та додатковий вплив на позитивне прийняття рішень із боку уряду США.

Третя функція ЦРУ — бути схованою рукою федерального уряду в проведенні таємних операцій. Так і визначено в наказі президента: діє за наглядом конгресу. Остання функція спричинила багато суперечок, підняла питання щодо легальності, моральності, ефективності та доречності операцій ЦРУ.

Штабквартира ЦРУ міститься в розташованому недалеко від Вашингтону місті Ленглі, штат Вірджинія.

ЦРУ входить в Розвідувальне співтовариство США, яким керує Директор національної розвідки.

спецслужби сша розвідка цру

Знак гривні
Знак гривні